x
x

Promjene na krvnim žilama vrata imaju ulogu u razvoju Alzheimerove bolesti?

  Klara Čičić, dr. med.

  21.02.2014.

Abnormalnosti krvnih žila vrata povezane su s većom učestalošću promjena u bijeloj tvari mozga koje se povezuju s Alzheimerovom bolesti i umjerenim kognitivnim oštećenjem, pokazala je studija objavljena u časopisu Journal of Alzheimer’s Disease. Studija omogućava bolje razumijevanje patofiziologije neuroloških poremećaja u starijih osoba, a provedena je u suradnji Sveučilišta u Buffalu, SAD, Sveučilišta Bradford, UK te Medicinskog fakulteta u Taiwanu.

Promjene na krvnim žilama vrata imaju ulogu u razvoju Alzheimerove bolesti?
Ovo je prvi rad koji prati povezanost jugularnog venskog refluksa s nastankom moždanih lezija u bijeloj tvari koje se javljaju učestalije u osoba s Alzheimerovom bolesti.

Dr. Zivadinov sa Sveučilišta u Buffalu i njegovi kolege istraživali su hemodinamsku abnormalnost unutarnjih jugularnih vena zvanu jugularni venski refluks. Refluks se pojavljuje kada se gradijent tlaka promijeni te se krv vraća natrag u mozak. To se događa ukoliko se zalisci unutarnje jugularne vene ne zatvaraju i otvaraju kako treba, a to je često u starijih osoba. Smatra se da ovakav obrnuti protok otežava moždanu vensku drenažu.

“Promjene u bijeloj tvari mozga u starijih već se dugo povezuju s demencijom i bržim kognitivnim propadanjem,” kažu autori. “Prvi smo koji promatramo povezanost jugularnog venskog refluksa s nastankom moždanih lezija u bijeloj tvari koje se javljaju učestalije u osoba s Alzheimerovom bolesti. Ukoliko se naša pretpostavka potvrdi, otvorena su vrata razvoju novih dijagnostičkih postupaka te novih metoda liječenja patoloških lezija bijele tvari u bolesnika s demencijom.”

Promjene u bijeloj tvari izravno su povezane s nakupljanjem amiloidnih plakova koji igraju važnu ulogu u patofiziologiji Alzheimerove bolesti.

“Nakupljanje amiloidnih plakova može onemogućiti otjecanje cerebrospinalne tekućine”, pojašnjava jedan od autora Clive Beggs sa Sveučilišta Bradford, Yorkshire, UK. Istraživanje je također pokazalo kako je JVR povezan s „prljavom“ bijelom tvari koja se smatra ranim stadijem formiranja lezija povezanih s demencijom.

U istraživanju je sudjelovalo 12 pacijenata s Alzheimerovom bolešću, 24 pocijenata s umjerenim kognitivnim oštećenjem te 17 kontrola približno iste starosti. Sudionicima je učinjen Doppler ultrazvuk i magnetska rezonanca (MRI) krvnih žila vrata.

Dr. Zivadinov ističe kako se učestalost jugularnog venskog refluksa povećava starenjem te se posljedični učinak na moždanu cirkulaciju razvija godinama. Pacijenti će dakle vjerojatno dugo vremena biti bez simptoma, što objašnjava zašto je to stanje vidljivo i u zdravih i u onih s neurološkim bolestima. 

Autori naglašavaju kako je studija malena i da se rezultati moraju provjeriti i potvrditi u većim studijama.