x
x

Uživanjem u životu sretnije starimo

  04.03.2014.

The Canadian Medical Association Journal objavio je studiju koja je ispitivala koliko pozitivan stav prema životu doista utječe na zdravlje i obavljanje svakodnevnih obaveza.

Uživanjem u životu sretnije starimo
starije osobe koje su zadovoljnije i pozitivnije žive čak 8 godina dulje.

U istraživanju je sudjelovalo 3199 ispitanika starijih od 60 godina. Prilikom intervjua ispitanici su ocjenjivali pojedine izjave povezane uz pozitivne stavove i uživanje u životu. Također, objašnjavali su kojom lakoćom ili poteškoćom obavljaju svakodnevne aktivnosti. Znanstvenici su uočili da osobe koje su imale negativnu percepciju života kao i svog zdravstvenog stanja, su u prosjeku 3 puta teže obavljali svakodnevne aktivnosti. Studija je pokazala kako su osobe višeg socioekonomskog stupnja i oni koji su u braku sretniji te više uživaju u životu od osoba koje su umirovljene i same. Studije koje idu u prilog tome pokazale su kako starije osobe koje su zadovoljnije i pozitivnije žive čak 8 godina dulje. 

Podaci ove studije ukazuju da poboljšanjem statusa starijih osoba te isticanjem važnosti pozitivnog stava možemo doprinijeti njihovom bolje zdravlju, kvalitetnijem svakodnevnom funkcioniranju kao i manjim troškovima zdravstvenog sustava.