x
x

Pridržavanje smjernica u postmenopauzi smanjuje rizik za rak

  David Čičić, dr. med.

  24.01.2014.

Starije žene, koje se pridržavaju smjernica za prevenciju raka, imaju manji rizik za razvoj raka, smrti od raka ili smrti od drugih uzroka, rezultati su istraživanja objavljenog u časopisu Cancer Prevention Research.

Pridržavanje smjernica u postmenopauzi smanjuje rizik za rak
"Ako želite smanjiti rizik od raka jedite zdravo, budite aktivni, izbjegavajte ili ograničite konzumaciju alkohola i nemojte pušiti,“ zaključak je Cynthiae Thompson, glavne autorice istraživanja.

Žene koje su strogo slijedile smjernice imale su 17% manji rizik za razvoj raka, 20% manji rizik smrti od raka i 27% manji rizik smrti od svih uzroka. „Poruka je jednostavna: ako želite smanjiti rizik od raka jedite zdravo, budite aktivni, izbjegavajte ili ograničite konzumaciju alkohola i nemojte pušiti,“ zaključuje Cynthia Thompson, glavna autorica istraživanja. Opaženi učinak izraženiji je kod Azijatkinja, žena crne rase i latinoameričkog podrijetla, u usporedbi s ženama bijele rase. Moguće je da pripadnice različitih rasa imaju drugačiji tijek bolesti s različitim odgovorom na čimbenike ponašanja i okoliša.

Autori su analizirali podatke 65.838 postmenopauzalnih žena, dobi 50-79 godina, uključenih u studiju Women`s Health Initiative, najveću studiju postmenopauzalnih žena u SAD-u. Za vrijeme praćenja zabilježeno je 8632 slučaja raka i 2356 smrtnih slučajeva povezanih s rakom.

Procjenjeno je koliko se čvrsto žene pridržavaju smjernica za prevenciju raka (Nutrition and Physical Activity Cancer Prevention Guidelines) Američkog društva za rak (American Cancer Society; ACS). ACS-ove smjernice obuhvaćaju preporuke za kontrolu tjelesne težine, fizičku aktivnost, prehranu i konzumaciju alkohola.