x
x

Procjena rizika za opstrukcijsku apneju u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2

  17.01.2014.

Procjena rizika za opstrukcijsku apneju tijekom spavanja u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 pomoću STOP upitnika objavljena je u časopisu Medica Jadertina.

Procjena rizika za opstrukcijsku apneju u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2

Cilj istraživanja je procijeniti rizik za opstrukcijsku apneju tijekom spavanja (engl. Obstructive sleep apnea, OSA) u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, s pomoću STOP upitnika (engl. Snoring, Tiredness, Observed, Pressure; STOP). S pomoću Epworthove ljestvice pospanosti (ESS) procijenjena je prekomjerna dnevna pospanost i ispitana povezanost pospanosti i rizika za OSA-u u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da oštećena tolerancije glukoze i šećerna bolest tipa 2 predstavljaju čimbenik rizika za OSA-u, ali i da OSA predstavlja čimbenik rizika za šećernu bolest tipa 2.

U našem istraživanju sudjelovala su 252 ispitanika sa šećernom bolešću tipa 2, koji su bili anketirani za vrijeme redovitih pregleda u Kliničkom bolničkom centru Split. Rezultati našeg istraživanja pokazali su da je 156 ispitanika (61,9%) imalo povećan rizik za OSA-u prema rezultatima STOP upitnika. Nadalje, ispitanici koji su imali povećani rizik u odnosu na ispitanike koji nisu imali rizik za OSA-u bili su stariji (65 vs. 61 godina, p < 0,05), imali viši indeks tjelesne mase (28,6 ± 5,1 vs. 26,5 ± 4,1, p < 0,001), veći opseg vrata (41,5 ± 4,7 vs. 39,6 ± 6,2, p < 0,009) i bili pospaniji prema rezultatima ESS (5,3 ± 3,1 vs. 3,9 ± 2,5, p < 0,001).

Uz šećernu bolest, većina ispitanika imala je i pridružene bolesti: arterijska hipertenzija (46%), gastroezofagealna refluksna bolest (28%), depresija (10%) i astma (8%).

OSA je dio širokoga spektra poremećaja disanja tijekom spavanja koja se dovodi u vezu s metaboličkim poremećajima poput šećerne bolesti tipa 2, a epidemiološki podaci o zastupljenosti OSA u Hrvatskoj su nedostatni. Ovo istraživanje ukazuje na potrebu provođenja probira za OSA u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, koristeći STOP upitnik.

Vanesa Zemunik, Ivana Pavlinac Dodig, Maja Valić, Tina Tičinović Kurir, Zoran Đogaš, Renata Pecotić