x
x

Istraživanje o nutritivno bogatijoj prehrani male djece u Kini

  28.12.2013.

Kako bi poboljšali prehrambene navike djece, važno je majkama prenijeti znanje o prehrani i pomoći im u kuhanju nutritivno bogate hrane za njihovu djecu, objavljeno je u CMJ-u.

Istraživanje o nutritivno bogatijoj prehrani male djece u Kini

Nutritivno bogatija prehrana djece u dobi od 6 do 23 mjeseca u okrugu Wuyi, Kina: istraživanje različitim pristupima

Cilj Razviti cjenovno prihvatljive recepte koji uključuju lokalne namirnice i kulinarske prakse kako bi poboljšali prehranu dojenčadi.

Postupci Proveli smo istraživanje koristeći različite pristupe u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije o promicanju dječje prehrane. Uključili smo majke djece u dobi 6-23 mjeseci u okrugu Wuyi, provincija Hebei, Kina. Pristupi koje smo koristili bili su anketa o prehrani u protekla 24 sata, prikupljanje podataka o namirnicama dostupnim na lokalnim tržnicama i sastavljanje popisa ključnih lokalnih namirnica, kombinacija hrane i recepata. Majke su u svojim domovima isprobavale odabrane recepte dva tjedna, nakon čega smo prikupili njihove dojmove.

Rezultati Anketa o prehrani u protekla 24 sata uključila je 110 majki. Prehrambena raznolikost bila je slaba; otprilike 10% djece konzumiralo je meso, a samo 2% konzumiralo je povrće bogato A vitaminom. Majke nisu djeci davale meso jer su vjerovale da ga djeca ne mogu žvakati i probavljati. Uz pomoć majki razvili smo 6 recepata poboljšane nutritivne vrijednosti s lokalno dostupnim i cjenovno prihvatljivim namirnicama. Majkama su se općenito svidjeli recepti i bile su ih voljne dalje koristiti.

Zaključak Ovo je prvo istraživanje koje koristi sustavan postupak utemeljen na dokazima za razvijanje recepata koji mogu riješiti probleme dopunske prehrane za dojenčad u Kini. Razvili smo recepte koji sadržavaju lokalne namirnice i načine pripreme i utvrdili prepreke s kojima se susreću majke kada žele hraniti djecu nutritivno bogatom hranom. Kako bi poboljšali prehrambene navike djece, važno je majkama prenijeti znanje o prehrani i pomoći im u kuhanju nutritivno bogate hrane za njihovu djecu. Potrebno je daljnje istraživanje kako bi utvrdili dugoročne učinke ovih recepata na prehrambeni status djece.

Qiong Wu, Michelle H.M.M.T. van Velthoven, Li Chen, Josip Car, Diana Rudan, Vanja Saftić, Yanfeng Zhang, Ye Li, Robert W. Scherpbier