x
x

Pušenje povećava rizik od smrti kod muškaraca s karcinomom

  David Čičić, dr. med.

  12.12.2013.

Muškarci koji nastave pušiti nakon što im je dijagnosticiran karcinom imaju veći rizik od smrti, u odnosu na muškarce koji prestanu pušiti, tvrdi studija objavljena u Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Pušenje povećava rizik od smrti kod muškaraca s karcinomom
Mnogi bolesnici, ali i zdravstveni djelatnici, smatraju da prestanak pušenja nije vrijedan truda nakon što je maligna bolest već prisutna. Ovo istraživanje nudi mogućnost poboljšanja preživljenja rastućeg broja bolesnika s karcinomom, prestankom pušenja nakon postavljene dijagnoze karcinoma.

Istraživanje je pokazalo da su muškarci koji su pušili nakon dijagnosticiranog karcinoma imali 59% veći rizik za smrt od svih uzroka, u odnosu na muškarce koji nisu pušili nakon postavljene dijagnoze karcinoma.

Među muškarcima koji su bili pušači u trenutku postavljanja dijagnoze, oni koji su nastavili pušiti imali su 76% veći rizik za smrt od svih uzroka, u odnosu na muškarce koji su prestali pušiti. Bolesnici kojima je otkriven karcinom pluća imali su 2.36 puta veći rizik od smrti ako su nastavili pušiti, bolesnici s karcinomom debelog crijeva imali su 2.31 puta veći rizik, oni s karcinomom želuca imali su 1.63 puta veći rizik, a bolesnici s karcinomom mokraćnog mjehura 2.95 puta veći rizik.

Učinak pušenja na rizik od smrti, nakon postavljene dijagnoze karcinoma, istražen je na 1632 muškarca s karcinomom, dobi 45 – 64 godine, iz prospektivne kohortne studije Shanghai Cohort Study.

Pušenje je danas prepoznato kao rizični čimbenik za razvoj mnogih bolesti. Među njima se nalazi i značajan broj malignih tumora (npr. pluća, dojka, jednjak, želudac, mokraćni mjehur...). Mnogi bolesnici, ali i zdravstveni djelatnici, smatraju da prestanak pušenja nije vrijedan truda nakon što je maligna bolest već prisutna. Ovo istraživanje nudi mogućnost poboljšanja preživljenja rastućeg broja bolesnika s karcinomom, prestankom pušenja nakon postavljene dijagnoze karcinoma.