x
x

Međunarodni dan volontera, 5. prosinca

  05.12.2022.

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se s Međunarodni dan volontera svake godine obilježava 5. prosinca s ciljem jačanja vidljivosti rada volontera i svih njihovih aktivnosti, kako na lokalnoj, tako i nacionalnoj i međunarodnoj razini. Obilježavanjem Međunarodnog dana volontera podsjećamo kako svaki novi dan donosi priliku da kroz volontiranje pokrenemo promjene u zajednici u kojoj živimo.

Međunarodni dan volontera, 5. prosinca

Prema hrvatskom Zakonu o volonterstvu, volontiranjem se smatra dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a obavljaju ih osobe na način predviđen ovim Zakonom, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje.

Obilježavanjem ovog dana odaje se priznanje svima koji su svoja znanja, trud i slobodno vrijeme odlučili staviti u funkciju općeg dobra i pomaganja zajednici. Također svrha je Međunarodnog dana volontiranja povećati vidljivost doprinosa volontiranja razvoju zajednice. Broj volonterskih udruga iz dana u dan je sve veći, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.

Obilježavanjem ovog dana podsjećamo sve građane da zajedno pokrenemo promjene u zajednici u kojoj živimo, te da odvajanjem svog slobodnog vremena zapravo svatko daje djelić sebe kako bi pomogao drugima, a to je ono što je neprocjenjivo u vremenu u kojem živimo.