x
x

Konzumiranje zaslađenih napitaka povećava rizik od raka endometrija

  David Čičić, dr. med.

  29.11.2013.

Žene koje konzumiraju veće količine zaslađenih napitaka imaju veći rizik od razvoja estrogen ovisnog raka endometrija (tip I) nakon menopauze, pokazuju rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Konzumiranje zaslađenih napitaka povećava rizik od raka endometrija

Autori istraživanja zabilježili su kod žena koje konzumiraju zaslađene napitke porast rizika za razvoj raka endometrija do 78% u odnosu na žene koje ne konzumiraju zaslađene napitke. Opaženi rizik ovisio je o dozi – što je konzumacija bila veća i rizik je bio veći. Na rezultate nisu utjecali indeks tjelesne mase, razina fizičke aktivnosti, šećerna bolest u anamnezi niti pušenje.

Rezultati istraživanja ne iznenađuju, s obzirom da su prethodna istraživanja pokazala da konzumiranje zaslađenih napitaka povećava rizik od pretilosti, a zna se da pretile žene imaju više razine estrogena i inzulina, koji su prepoznati kao čimbenici rizika za rak endometrija, ističe glavni autor studije, dr. Maki Inoue – Choi.

Analizirana je i povezanost konzumacije voćnih sokova, napitaka bez šećera, slatkiša, peciva, škroba i šećera s razvojem raka endometrija. Žene koje su istovremeno konzumirale zašećerene napitke i voćne sokove imale su manji rizik od žena koje su konzumirale istu količinu zašećerenih napitaka bez voćnih sokova. Napitci bez šećera, slatkiši, pecivo i škrob nisu utjecali na rizik. Veći unos šećera (glukoze, fruktoze i sukroze) bio je povezan s većim rizikom za razvoj raka endometrija.

Autori napominju da se rezultati moraju potvrditi dodatnim istraživanjima, budući da je ovo prvo koje je istražilo vezu između visokog unosa zašećerenih sokova i rizika od raka endometrija.

Istraživanje se temelji na analizi podataka o prehrambenim navikama 23 039 žena u postmenopauzi iz studije Iowa Women´s Health Study. Od ukupnog broja žena, njih 509 razvilo je tip I, a 89 tip II rak endometrija.

Estrogen ovisan rak endometrija je najčešći tip raka endometrija. U većine žena  se razvija nakon 55 godine života. Rak endometrija često se otkrije u ranom stadiju jer zbog nenormalnog krvarenja iz rodnice žene odmah odlaze liječniku. Ako se otkrije u početnom stadiju jednogodišnja stopa preživljavanja iznosi oko 92%. Za karcinome koji nisu metastazirali petogodišnja stopa preživljavanja iznosi 95%, dok za karcinome koji su se proširili na udaljene organe iznosi 23%.