x
x

Što utječe na naš odabir hrane?

  10.11.2013.

Studija objavljena na godišnjem sastanku The Agricultural and Applied Economic Association's 2013 istraživala je utjecaj odabir jela naših prijatelja u restoranima na odabir našeg jelovnika u periodu od 3 mjeseca.

Što utječe na naš odabir hrane?

Studija je rađena na način da je prostor restorana podijeljen na 3 različita dijela: 
1. Dio restorana u kojem je bila kontrolna grupa te je dobila jelovnik isključivo s jelima i njihovim cijenama 
2. Dio restorana u kojem su podijeljeni jelovnici s jelima, cijenama i kalorijama koje pojedino jelo sadrži 
3. Dio restorana u kojem su podijeljeni jelovnici s jelima, cijenama, kalorijama, no, i sa semaforom koji je zelenom, žutom ili crvenom bojom svrstavao jela u nisko (400kcal) ili visoko (800kcal) kalorična. 

Rezultati su pokazali da su ispitanici u 3. djelu restorana odabirali jela s manje kalorija. Autori studije zaključili su da je bilo utjecaja drugih na odabir tih jela jer su ispitanici najviše s interesom međusobno razgovarali o novom načinu označavanja hrane zelenom, žutom ili crvenom bojom. Nadalje, ispitanici koji su naručili slična jela kao i njihovi prijatelji su bili sretniji te je isto vrijedilo ukoliko su drugi po njima naručivali jela. Autori studije su ukazali da je ključno imati prijatelje koji biraju „zdraviju“ hranu nego poticati ljude da konzumiraju „zdrave“ namirnice. Također, naglasili su da one osobe koje naručuju jelo prve su zapravo jedine koje konzumiraju ono što stvarno žele. 

www.vitamini.hr