x
x

Je li bolje porođaj inducirati ujutro ili navečer?

  02.11.2013.

Porođaj se može započeti umjetnim putem (indukcija), što je vrlo čest postupak u praksu. U zapadnim zemljama porođaj se inducira kod jedne od svake četiri trudnice, uglavnom zbog postojanja čimbenika koji povećavaju rizik za majku, kao što su visoki krvni tlak, dijabetes ili koji povećavaju rizik za dijete, kao što su sumnja na usporen rast ili produljena trudnoća.

Je li bolje porođaj inducirati ujutro ili navečer?
Indukcija porođaja navečer jednako je učinkovita i sigurna kao i indukcija ujutro. Stoga bi, s obzirom na želje većine žena, indukciju porođaja pomoću prostaglandina trebalo provesti ujutro.

Tradicionalno se u većini bolnica porođaj inducira ujutro, nakon početka radnog dana. Međutim, istraživanja provedena na ljudima i životinjama pokazuju da spontani početak porođaja slijedi biološki dnevni ritam te da porođaj češće spontano započinje navečer. Štoviše, kada spontani porođaj počne navečer, ukupno trajanje porođaja je kraće i potrebno je manje intervencija. Temeljem ovih opažanja moglo bi se pretpostaviti da bi bilo bolje indukciju porođaja planirati u večernjim satima, kako bi se porođaj uskladio s dnevnim biološkim ritmom prirodnog porođaja.

U ovom Cochrane sustavnom pregledu pronađena su 3 klinička istraživanja visoke kvalitete, s ukupno 1150 žena, koje su bile nasumično raspoređene u skupinu kojoj je porođaj induciran ujutro ili navečer. U jednom je istraživanju korišten oksitocin kod žena koje su imale otvoren grlić maternice ili kojima je pukao vodenjak, a u dva istraživanja su za indukciju porođaja korišteni prostaglandini. Prostaglandini su hormoni koji se koriste kada grlić maternice još nije zreo, a intravenski oksitocin je obično potreban kasnije kako bi porođaj uistinu započeo. Stoga se ove dvije metode, korištenje prostaglandina i intravenskog oksitocina, temelje na različitim mehanizmima i odvojeno su procijenjeni.

Sustavni pregled nije uočio razlike u ishodima majke i djeteta s obzirom na to je li porođaj induciran ujutro ili navečer. Rizik od vaginalnog porođaja uz korištenje instrumenata, ili rizik od carskog reza te uporabu epiduralne anestezije nije bio značajno različit između dviju skupina. Rezultati jedne studije pokazuju da je ženama draže ako indukcija porođaja pomoću prostaglandina započne ujutro. U skupini žena kojima je porođaj induciran navečer više je žena bilo nezadovoljno zbog nemogućnosti spavanja. Ovaj sustavni pregled, u koji su uključene svega tri studije s različitim usporedbama, zaključuje da je indukcija porođaja navečer jednako učinkovita i sigurna kao i indukcija ujutro. Stoga bi, s obzirom na želje većine žena, indukciju porođaja pomoću prostaglandina trebalo provesti ujutro.

VEZANI SADRŽAJ > <