x
x

Rizik za karcinom dojke i hormonska nadomjesna terapija

  Maja Grgec, dr. med.

  01.10.2013.

Novo istraživanje pokazalo je kako povećani rizik za karcinom dojke prilikom uzimanja hormonske nadomjesne terapije ovisi o tjelesnoj težini, ali i o drugim faktorima.

Rizik za karcinom dojke i hormonska nadomjesna terapija
Tako je rizik za karcinom dojke za žene na hormonskoj nadomjesnoj terapiji koje su mršave ili normalne tjelesne težine, s većom gustoćom tkiva dojke bio 50% veći u odnosu na žene koje ne uzimaju hormonsku nadomjesnu terapiju.

Dosadašnje studije pokazale su povezanost između primjene hormonske nadomjesne terapije i povećanog rizika nastanka invazivnog karcinoma dojke od oko 20%. Nedavno se došlo do novih spoznaja o tom riziku.

Analizirajući 1.6 milijuna mamograma i 9300 slučajeva karcinoma dojke iz baze podataka National Cancer institute’s Breast Cancer surveillance Consortium-a autori su došli do zaključka kako je povećan rizik karcinoma dojke kod primjene hormonske nadomjesne terapije povezan s tjelesnom težinom, rasom i gustoćom tkiva dojke.

Tako je rizik za karcinom dojke za žene na hormonskoj nadomjesnoj terapiji koje su mršave ili normalne tjelesne težine, s većom gustoćom tkiva dojke bio 50% veći u odnosu na žene koje ne uzimaju hormonsku nadomjesnu terapiju. Za razliku od toga, u žena crne rase i pretilih nije uopće bilo povećanog rizika za karcinom dojke prilikom uzimanja hormonske nadomjesne terapije. U Azijatkinja je povećanje rizika bilo najveće i iznosilo je 58%.

Ovo istraživanje otvorilo je novi pogled na primjenu hormonske nadomjesne terapije.