x
x

Računalni simulatori virtualne stvarnosti za obuku iz gastroenterologije

  28.09.2013.

Tradicionalno su specijalizanti naučili obavljati endoskopiju u kliničkom okruženju pod nadzorom iskusnog endoskopičara. Računalni simulatori virtualne stvarnosti postaju popularni kao način pružanja prilike specijalizantima vježbanja vještina u uvjetima bez rizika.

Računalni simulatori virtualne stvarnosti za obuku iz gastroenterologije
Obuka iz endoskopiranja simulacijom virtualne stvarnosti može koristiti za dopunu tradicionalne rane obuke iz endoskopije za specijalizante s malo ili bez endoskopskog iskustva.

Ovaj pregled je proveden kako bi se utvrdilo može li obuka simulacijom virtualne stvarnosti dopuniti i/ili zamijeniti ranu obuku iz endoskopije na pacijentu. Uključili smo randomizirane studije koje su edukaciju iz endoskopije simulacijom virtualne stvarnosti uspoređivale s bilo kojim drugim oblikom endoskopske obuke (obuka uz pacijenta, bez obuke, obuka uz korištenje drugog oblika simulacije endoskopije) za specijalizante s malo ili bez prethodnog iskustva endoskopiranja. Bilo je uključeno 13 ispitivanja u kojima je sudjelovalo 278 sudionika. Sva ispitivanja osim jednog imala su visoki rizik od pristranosti.

Čini se da obuka iz endoskopiranja na temelju simulacije, u usporedbi s nepostojanjem obuke, općenito pruža specijalizantu prednost mjereno kompozitnim rezultatom koji se sastojao od stručnosti, sposobnosti za samostalni dovršetak postupaka, vremena potrebnog za dovršenje zadatka, dubine insercije endoskopa, ukupne ocjene izvedbe, broja pogrešaka i vizualizacije sluznice. Nije bilo uvjerljivog dokaza da se obuka koja se temelji na simulaciji pokazala korisna, u usporedbi s tradicionalnom obukom uz pacijenta, iako su podaci bili ograničeni. Rezultati ovog pregleda su pokazali da se obuka iz endoskopiranja simulacijom virtualne stvarnosti može koristiti za dopunu tradicionalne rane obuke iz endoskopije za specijalizante s malo ili bez endoskopskog iskustva.