x
x

Analiza limfnog čvora čuvara u bolesnica s ranim invazivnim rakom dojke

  07.08.2013.

Biopsija limfnog čvora čuvara (LČČ) pouzdana je metoda za detekciju aksilarnih metastaza kod bolesnica s ranim rakom dojke koja omogućava izbjegavanje nepotrebne disekcije aksile.

Analiza limfnog čvora čuvara  u bolesnica s ranim invazivnim rakom dojke

Međutim, u svakodnevnoj praksi i sad se rabe različiti protokoli za detekciju i patohistološku evaluaciju čvora zbog čega postoji potreba za standardiziranjem načina rada, analize i pisanja izvješća kako bi se bolesnice pouzdano raščlanile u odgovarajuće prognostičke grupe.

Cilj ovog rada bio je prikazati naše iskustvo u pregledu LČČ-a kod bolesnica s ranim rakom dojke i kliničkim stadijem bolesti T1-2 i N0. U razdoblju od 2003. do 2011. pregledana je 1071 uzastopna bolesnica, odnosno ukupno 1915 LČČ-a ili prosječno 2,1 po bolesnici. Protokol je uključivao intraoperacijski pregled histoloških smrznutih rezova, odnosno citoloških otisaka, a potom pregled parafinskih rezova prema protokolu koji uključuje narezivanje cijelog LČČ-a u intervalima od 250 µm. Ovakvom analizom utvrđen je negativan LČČ u oko 75% slučajeva. Postignuti rezultati analize LČČ-a uspoređeni su s literaturnim podatcima.

Nives Jonjić, Elvira Mustać, Irena Seili Bekafigo, Koraljka Rajković Molek, Franjo Lovasić, Miljenko Lukanović, Svjetlana Grbac Ivanković, Neva Girotto, Ingrid Belac Lovasić, Marija Petković