x
x

Doživljeni stres i kvaliteta života u pacijenata s kroničnim rinosinuitisom

  23.06.2013.

U kontroli kroničnog rinosinuitisa (KRS) važna je i kvaliteta života bolesnika. Subjektivna ocjena težine simptoma i kvalitete života moguća je pomoću Sino-Nasal Outcome Test- 22 Upitnika (SNOT-22). Objektivna težina simptoma temelji se na bodovanju težine bolesti prema kompjuteriziranoj tomografiji (Lund-Mackay bodovanje), kao i na histološkom stupnju upale.

Doživljeni stres i kvaliteta života u pacijenata s kroničnim rinosinuitisom

Cilj rada je prikazati kako stres utječe na bolesnike s KRS pomoću subjektivnih i objektivnih pokazatelja.

Metode: U studiju je bilo uključeno 29 pacijenata s KRS. Nakon informiranog pristanka, bolesnici su ispunili SNOT-22 upitnike i upitnik Mjera psihološkog stresa (MPS) za doživljeni stres. Upitnik SNOT-22 podijelili smo na nosne simptome i pitanja vezana uz kvalitetu života (HRQL)u analizi rezultata. Rezultati upitnika korelirani su s Lund-Mackay bodovima i semikvantitativnim bodovanjem upale sinusne sluznice.

Rezultati: Postoji pozitivna povezanost između HRQL SNOT-22 bodovanja i MPS bodovanja (Pearson test, r=0,49, p=0,008) i između ukupnog SNOT-22 i MPS bodovanja(r=0,45, p=0,013). Povezanost između nosnih simptoma i HRQL u SNOT-22 je također značajna (r=0,53, p=0,003). Razlika u bolesnika sa i bez nosne polipoze jest viši Lund-Mackay stupanj, te pojavnost pojedinih simptoma bolesti. Bolesnici s nosnom polipozom imali su niže ukupne bodove u SNOT-22 upitniku, kao i one vezane uz HRQL.

Rasprava: Naše istraživanje pokazuje da kvaliteta života bolesnika s KRS može biti oblikovana i doživljenim stresnim događajima. Ovaj koncept je važan kako bi se definirala skupina bolesnika s teško kontroliranim KRS koji predstavljaju dijagnostički i terapijski izazov, a čije liječenje ima veliki socioekonomski značaj.

Ana Pangerčić, Danijela Markota, Maja Grgec, Andro Košec, Dejan Tomljenović, Livije Kalogjera