x
x

Hrvatski dan moždanog udara, 21. lipnja

  16.06.2013.

Cilj obilježavanja dana moždanog udara je upozoriti građanstvo o važnosti preventivnih aktivnosti i promociji zdravog životnog stila, liječenja i rane rehabilitacije osoba koje su doživjele moždani udar.

Hrvatski dan moždanog udara, 21. lipnja

Svake druge sekunde u svijetu netko doživi moždani udar, a svakih šest sekundi jedna osoba umre od moždanog udara. Tijekom godine oko 15 milijuna ljudi u svijetu doživi moždani udar, od toga ih šest milijuna umre od posljedica moždanog udara. Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj svake godine od cerebrovaskularnih bolesti oboli 15.000 osoba, a umre oko 7.500. Iako su i obolijevanje i smrtnost u opadanju, kako kod nas tako i na svjetskoj razini, recentni pokazatelji o moždanom udaru potvrđuju da se još uvijek nedostatno radi na suzbijanju rizičnih čimbenika pojave moždanog udara.

Hrvatski dan moždanog udara1.jpgU dvije trećine bolesnika s preboljelim moždanim udarom ostaje različit stupanj onesposobljenosti za svakodnevno samostalno funkcioniranje, dok kod trećine bolesnika onesposobljenost postaje trajna.