x
x

Hrvatski zdravstveni sustav - jedan od brendova EU

  09.06.2013.

Hrvatski zdravstveni sustav zasigurno će biti jedan od brendova Europske unije i ostati u rukama Hrvatske rekao je ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić u Grožnjanu na tečaju "Mediji i zdravlje" posvećenom prilagodbi zdravstvenog sustava Republike Hrvatske Europskoj uniji

Hrvatski zdravstveni sustav - jedan od brendova EU
Naglasio je kako je Hrvatska sve zakonske i podzakonske akte uskladila s Europskom unijom i objasnio da će zajednički paneuropski zdravstveni sustav zaživjeti tek za 15 do 20 godina.

Kazao je i kako će nakon 1. srpnja i ulaska Hrvatske u EU hrvatsko zdravstvo "ostati u našim rukama, u rukama Hrvatske, a za što smo se vrlo, vrlo dobro pripremili". Naglasio je kako je Hrvatska sve zakonske i podzakonske akte uskladila s Europskom unijom i objasnio da će zajednički paneuropski zdravstveni sustav zaživjeti tek za 15 do 20 godina.

"Ono što će biti izuzetno dobro za Hrvatsku i njezino zdravstvo u EU je što će doći do brže registracije lijekova, brže registracije medicinskih proizvoda i to bez velike birokracije," istaknuo je Ostojić. "Istodobno kad se lijek registrira u Luxembourgu ili Berlinu, on će biti registriran i u Hrvatskoj".

Po njegovim riječima, nezgodno će u početku biti to što će liječnici i medicinske sestre otići u inozemstvo. "Očekujemo da će 300 do 350 naših liječnika i 700 do 750 medicinskih sestara nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju otići u inozemstvo. Ali iskustvo pokazuje da se njih 50 posto u roku od godine dana ponovno vraća u svoju zemlju", ustvrdio je ministar zdravlja.

Organizatori tečaja Mediji i zdravlje su Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska mreža zdravih gradova, Hrvatsko novinarsko društvo – Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara te Udruga Difrakcija.

www.zdravlje.hr