x
x

20. Festival jednakih mogućnosti (20. F=M)

  17.05.2022.

Svrha je festivala javno pokazati stvaralačke mogućnosti izvođača programa, šireći poruku da i osobe s invalidnošću trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana.

20. Festival jednakih mogućnosti (20. F=M)
U 5 sati pripreme i 36 sati rada na Festivalu, volonteri se educiraju o invaliditetu i volonterstvu, osposobljavaju se za specijalnu komunikaciju i pomoć osobama svih vrsta oštećenja, te stječu dragocjena iskustva o timskom radu i organiziranju javnih manifestacija većih razmjera.

Društvo tjelesnih invalida već dvadeset godina organizira javnu manifestaciju pod nazivom Festival jednakih mogućnosti (F=M). Festival predstavlja osobe s invaliditetom koje s drugim umjetnicima nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu, te u edukacijsko-rekreacijskim i sportskim igrama. Svrha je festivala predstavljanje stvaralačkih mogućnosti izvođača programa, šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana. Na trodnevnom uličnom festivalu nastupa preko 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom.

Ovogodišnji Festival će se održati 07. - 09. lipnja na Jelačićevom trgu u Zagrebu.

Organizaciju Festivala pomaže dvadesetak stručnjaka i oko 150 ciljanih volontera – studenata sa petnaest zagrebačkih fakulteta. Radu s volonterima posvećuje se posebna pažnja zbog uloga u budućnost i maksimalnog ostvarivanja projektnih ciljeva. U 5 sati pripreme i 36 sati rada na Festivalu, volonteri se educiraju o invaliditetu i volonterstvu, osposobljavaju se za specijalnu komunikaciju i pomoć osobama svih vrsta oštećenja, te stječu dragocjena iskustva o timskom radu i organiziranju javnih manifestacija većih razmjera. Organizator volontiranja izdavat će propisane potvrde (knjižice) kao trajni dokaz o dobrovoljnom radu za opće dobro.

Ovogodišnji, jubilarni Festival održat će se u i čast nedavno preminulog predsjednika Društva Milana Ožegovića – idejnog začetnika Festivala jednakih mogućnosti i osobe koja je na brojne načine svojim radom izravno utjecala na poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom u Hrvatskoj.

Edukacija i priprema volontera za rad planira se za 02. lipnja od 15 do 20 h na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu (FER), Unska 3, dvorana B4.