x
x

Može li inhaliranje pare ublažiti simptome prehlade?

  20.05.2013.

Prehlada je najčešća infekcija koja pogađa ljude. Smatra se trivijalnom jer ne uzrokuje nikakve komplikacije, ali dovodi do značajnog broja izostanaka s posla zbog nelagode koju izazivaju njeni simptomi.

Može li inhaliranje pare ublažiti simptome prehlade?
Studije provedene u Europi pokazale su pozitivan učinak, dok one iz Sjeverne Amerike nisu pokazale nikakvu korist od inhaliranja pare. Prijavljenje nuspojave inhaliranja pare uključivale su lokalnu neugodu, otapanje šminke, i u jednoj studiji povećan otpor u nosu.

Bolest se dijagnosticira prema simptomima. Liječenje je uglavnom orijentirano na ublažavanje simptoma. Međutim, nove informacije, osobito o učinku citokina u ljudi, omogućuju objašnjenje nekih simptoma prehlade i gripe, kao što su vrućica, gubitak apetita, slabost, zimica, glavobolja i bolovi u mišićima. Mnogi od ovih znakova i simptoma su česti, a pripisuju se začepljenju nosa koji nastaje zbog oticanja membrana i zadebljanja sluzi unutar nosa.

Prehlada se već dugo liječi inhalacijom pare, s ciljem lakšeg dreniranja sluzi. Također, postoje laboratorijski dokazi da bi virus prehlade mogao biti osjetljiv na toplinu. Nisu provedena klinička ispitivanja na velikom broju ispitanika da bi se provjerila klinička učinkovitost ove stare terapije. Međutim, inhalacija pare i dalje se koristi, za subjektivno ublažavanje simptoma prehlade.

U ovom Cochrane sustavnom pregledu analizirano je 6 kliničkih ispitivanja s ukupno 387 ispitanika, od čega je 215 ispitanika imalo prehladu koju su dobili prirodnim putem, a 172 zdrava ispitanika su zaražena virusom prehlade koji se često javlja. Kombinirani su podatci iz studija koje su imale iste ishode. Studije provedene u Europi pokazale su pozitivan učinak, dok one iz Sjeverne Amerike nisu pokazale nikakvu korist od inhaliranja pare. Prijavljenje nuspojave inhaliranja pare uključivale su lokalnu neugodu, otapanje šminke, i u jednoj studiji povećan otpor u nosu. Ovaj sustavni pregled je pronašao da je u nekim studijama inhalacija pare pomogla u ublažavanju simptoma prehlade, a u drugima nije. Zaključak je stoga da nema dovoljno dokaza da bi se poduprlo inhaliranje pare tijekom prehlade. Nijedna od studija nije uključila djecu.