x
x

Metastaze udaljenih primarnih tumora na području glave i vrata

  18.05.2013.

Bolesnici s metastazama udaljenih primarnih tumora na području glave i vrata su rijetki. U većini slučajeva primjenjuje se palijacijska terapija, a prognoza bolesti izrazito je loša, objavljeno je u supplementu časopisa Medicina Jadertina.

Metastaze udaljenih primarnih tumora na području glave i vrata

Uvod: Karcinom je kompleksna bolest kod koje su mnogi bazični biološki procesi kao što su stanično razmnožavanje, apoptoza, te migracija stanica, disregulirani. Metastaziranje na područje glave i vrata udaljenih primarnih malignih tumora nije često, te predstavlja dijagnostički i terapijski izazov prema različitim upalnim ili reaktivnim lezijama koje su česte u ovim regijama. U radu autor prikazuje osobna iskustva u liječenju bolesnika s metastazama glave i vrata iz udaljenih primarnih tumora.

Metode: Prikazani su bolesnici s metastatskim tumorima na glavi i vratu kod kojih je primarni tumor u udaljenim organima, te su analizirane dijagnostičke metode i optimalni terapijski postupci.

Rezultati: Metastaze karcinoma na području glave i vrata udaljenih primarnih tumora češće se javljaju kao sekundarne metastaze, uz već prisutne metastaze u lokalnim i regionalnim limfnim čvorovima, rijetko kao primarne metastaze i prvi znak maligne bolesti.

Rasprava: Svi bolesnici s prisutnim metastazama na području glave i vrata imaju lošu prognozu bolesti. Kod većine je moguće primijeniti palijativne kirurške zahvate ili terapijske postupke s ciljem održavanja zadovoljavajuće kvalitete života.

Zaključak: Bolesnici s metastazama udaljenih primarnih tumora na području glave i vrata su rijetki. U većini slučajeva primjenjuje se palijacijska terapija, a prognoza bolesti izrazito je loša.

Davorin Đanić