x
x

Povodom Svjetskog dana zdravlja 2013. posvećenog hipertenziji

  06.04.2013.

Ovogodišnja tema kojom se obilježava Svjetski dan zdravlja je povišeni krvni tlak ili hipertenzija. Poznato je da visoki krvni tlak povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara i zatajenja bubrega. Ako se ne liječi, visoki krvni tlak može uzrokovati sljepoću, srčane tegobe i u konačnici zatajenje srca. Rizik od razvoja komplikacija veći je u prisutnosti drugih čimbenika rizika poput dijabetesa.

Povodom Svjetskog dana zdravlja 2013. posvećenog hipertenziji
Poznati su tzv. hipertenzinogeni čimbenici koji su povezani s povišenim krvnim tlakom. Mnogi od njih mogu se spriječiti, a među njima su najznačajniji debljina, visoki unos soli, sedentarni stil života i visok unos alkohola.

Jedna od tri odrasle osobe u svijetu ima povišeni krvni tlak. Udio osoba s hipertenzijom raste s dobi i to od 10% u u 20-im godinama do 50% u 50-ih godinama. Od hipertenzije boluje 1 milijarda svjetskog stanovništva starijeg od 20 godina, a projekcije za 2025. godinu predviđaju porast broja oboljelih na 1,56 milijardi.

U razvijenim zemljama svijeta od hipertenzije boluje 37,4% muškaraca i 37,2% u žena. Istraživanjima provedenim u Hrvatskoj hipertenzija je zabilježena u 45,6% muškaraca i 43% žena odrasle dobi, a prosječna godišnja incidencija za muškarce bila je 7,4%, a za žene 6,6%.

U 95% slučajeva uzrok arterijske hipertenzije nije poznat i tada govorimo o esencijalnoj ili primarnoj hipertenziji. Poznati su tzv. hipertenzinogeni čimbenici koji su povezani s povišenim krvnim tlakom. Mnogi od njih mogu se spriječiti, a među njima su najznačajniji debljina, visoki unos soli, sedentarni stil života i visok unos alkohola.