x
x

Otkrivene vrijedne nove matične stanice u tkivu dojke

  28.03.2013.

Rijetke matične stanice dobivene iz odraslog tkiva dojke su pluripotentne i mogu postati većina drugih tipova stanica, otkrili su istraživači sa Sveučilišta California iz San Francisca. Kada bi se ove stanice umetnule u miševe, ili u kulturu stanica, mogle bi se diferencirati za proizvodnju više različitih vrsta stanica, uključujući i one koje stvaraju stanično tkivo srca, crijeva, mozga, gušterače, pa čak i hrskavice. Ranije se smatralo kako u tijelu nema pluripotentnih stanica nakon embrionalne faze ljudskog razvoja.

Otkrivene vrijedne nove matične stanice u tkivu dojke

Dok se terapeutska primjena stanica treba tek utvrditi, one potencijalno mogu generirati novo tkivo tzv. "patch kit", za liječenje ozljeda ili rekonstrukciju oštećenih ili nedostajućih organa. Navedene stanice se također mogu koristiti kao izvor za proučavanje kako stanice postaju pluripotentne, te na koji način same sebe popravljaju i zamjenjuju.

Znanstvenici su trenutno u potrazi za takvim rijetkim stanicama u drugim organima ljudskog tijela, a pretpostavljaju da su ti "univerzalni patch setovi" raspršeni po cijelom tijelu odraslih muškaraca i žena. Studija je objavljena u Proceedings of the National Academy of Sciences.

Izvornik: http://www.pnas.org/content/early/2013/02/27/1218682110.abstract
Preveo: Vatroslav Prskalo, dr.med.


www.hkld.hr