x
x

Kanadski liječnici podijeljeni oko eutanazije

  28.02.2013.

Prema anketama javnog mnijenja, u mnogim zapadnim zemljama većina ljudi podržava legalizaciju eutanazije i potpomognuto samoubojstvo. No, liječnici - koji moraju biti uključeni - mogli bi imati drukčije mišljenje.

Kanadski liječnici podijeljeni oko eutanazije

Nedavna internet anketa kojom je ispitano 2000 liječnika, a koje je proveo Kanadski liječnički zbor (CMA), otkriva važne podatke. Prema anketi, samo 20% liječnika bi bilo voljno sudjelovati, a dvostruko više njih (42%) odbilo bi sudjelovanje. Gotovo četvrtina (23%) nije bila sigurna, a 15% ih se nije izjasnilo.
CMA definira eutanaziju kao "svjesni i namjerni čin koji je eksplicitno namijenjen okončanju života druge osobe" u slučajevima neizlječive bolesti "te kao čin koji je poduzet s empatijom i suosjećanjem".

Rezultati su slični za potpomognuto samoubojstvo od strane liječnika: 16% ispitanika bi asistiralo, dok bi 44% odbilo asistirati. Više od četvrtine ispitanika (26%) nije sigurno, a 15% nije odgovorilo.

Dr. Jeff Blackmer, voditelj Povjerenstva za etiku CMA, je rekao kako je izvješće bilo potrebno zbog razvoja socijalnih vrijednosti, novih tehnologija i promijenjenih zakona. Nakon što je sud u Britanskoj Kolumbiji presudio da potpomognuto samoubojstvo nije ustavno, javila se nova hitnost vezana uz eutanaziju u Kanadi, te je parlamentarni odbor Quebeca predložio legalizaciju, zajedno s izvješćem Kraljevskog kanadskog udruženja koje je također poticalo legalizaciju.

Izvornik: bioedge.org
Preveo: Ivan Pavao Gradiški, dr.med.