x
x

Čime hraniti mozak?

  Lana Karačić, mag. pharm.

  31.01.2013.

Konzumacija mononezasićenih i polinezasićenih maslih kiselina u maslinovom ulju, avokadu, orašastim plodovima, sjemenkama, ribi i zelenom lisnatom povrću te suplemenata koji sadrže eikozapentaenoičnu kiselinu smanjuje rizik od depresije. Mediteranska prehrana povezuje se sa smanjenjem rizika od 30% u odnosu na prehranu bogatu mesom, mliječnim proizvodima i trans-masnim kiselinama.

Čime hraniti mozak?

Osim što smanjuju rizik obolijevanja od depresije, nezasićene masne kiseline djeluju uspješno i kod ADHD simptoma. Pokazano je i da omega-3 masne kiseline poboljšavaju radnu memoriju kod mladih. Također je poznato da mediteranska prehrana smanjuje rizik od moždanog udara, blagog kognitivnog deficita i Alzheimerove bolesti.

Masne ribe hladnih voda, kao što su losos, pastrva i skuša, izvrstan su izvor omega-3 masnih kiselina. Dva obroka tjedno smanjuju rizik od moždanog udara, no kod konzumacije biljnog ulja treba biti oprezan. Naime, umjerena konzumacija smanjuje rizik obolijevanja od psihoza, ali prevelik unos može taj rizik povećati.

Flavanoni prisutni u grejpu i naranči također su pokazali smanjenje incidencije ishemičnog moždanog udara kod žena. Kod muškaraca se korisnim pokazao likopen, antioksidans iz rajčice. Antocijani iz bobica i ostalog tamnog voća i povrća mogu usporiti kognitivni pad i reducirati kardiovaskularne bolesti.

Kava također pomaže! Pokazano je da ljudi koji piju 4 šalice kave dnevno imaju 10% manji rizik da obole od depresije, vjerojatno zbog modulacije serotoninske i dopaminske aktivnosti te antioksidativnih i antiinflamatornih svojstava.

Čak i alkohol, u umjerenim količinama, donosi određene dobrobiti za mozak, poboljšava kolesterolski profil, te povoljno utječe na zgrušavanje krvi i inzulinsku osjetljivost. Smanjuje rizik od demencije, a crveno vino svojim antioksidativnim svojstvima sprječava razvoj kardiovaskularnih bolesti. Ipak, posljedice njegove pretjerane konzumacije vrlo su negativne za mozak i organizam općenito.

Tamna čokolada bogata flavonolima, hvatajući slobodne radikale i poboljšavajući fukciju endotela i trombocita, pozitivno utječe na visok krvni tlak i smanjuje rizik od udara.

Ograničite ugljikohidrate! Pokazano je kako prehrana bogata fruktozom može pogoršati kognitivne funkcije i smanjiti učinak inzulina u mozgu, a potiče i prekomjerno jedenje.

Crveno meso povećava rizik od udara, dok ga meso peradi smanjuje. Pri tome je važno naglasiti da je bitna kvaliteta mesa, pa tako umjerena konzumacija neprerađenog crvenog mesa može imati i zaštitnu ulogu u obrani od depresije i nervoze.