x
x

Oprez zbog snijega i leda!

  17.01.2013.

S obzirom na najave novih snježnih oborina idućih dana, Ministarstvo zdravlja preporučuje građanima oprez prilikom izlaska iz kuće i izlaganja niskim temperaturama.

Oprez zbog snijega i leda!

U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega potrebno je, ako je to moguće, izbjegavati izlazak iz domova radi povećane mogućnosti ozljeđivanja, odnosno padova i lomova.

U slučaju jačeg pothlađivanja, odnosno pojave simptoma poput trnjenja, gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju crvenu kožu okrajina, potrebno je potražiti pomoć svog izabranog liječnika obiteljske medicine.

Svima se preporučuje da ne ignoriraju osjećaj hladnoće i drhtavicu, koja upozorava da se trebamo utopliti ili prekinuti boravak na hladnoći.

Preporuča se kontinuirano uzimati dovoljne količine toplih napitaka, a alkohol i prevelike količine kofeina treba izbjegavati jer izazivaju širenje krvnih žila i daljnji gubitak tjelesne topline.

Posebno na oprezu trebaju biti srčani bolesnici i oboljeli od respiratornih bolesti, kojima se ne preporuča izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima.

Niskih temperatura trebaju se čuvati starije osobe s obzirom na slabiju mogućnost prilagodbe organizma promjenama temperature pa je važno da redovito prate vremensku prognozu. Članovi obitelji i prijatelji trebaju stariju osobu češće kontaktirati, a ona, pak, prilikom izlaska iz kuće sa sobom nositi osobne podatke (ime i prezime, godinu rođenja, adresu) te broj telefona osobe koju treba pozvati ako dođe do problema.

Treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, odjeća koju nosimo neka bude, po mogućnosti, od vune, polipropilena i svile, jer takvi materijali zadržavaju više topline.