x
x

Znanstvenici otkrili tajnu veze inzulina i stanice

  14.01.2013.

Australski znanstvenici otkrili su način na koji stanice prihvaćaju inzulin što otvara put stvaranju novih lijekova za pacijente koji boluju od dijabetesa a koji se više ne bi morali davati isključivo injekcijama.

Znanstvenici otkrili tajnu veze inzulina i stanice

Znanstveni tim, čije je otkriće objavljeno u časopisu Nature, riješio je zagonetku toga kako se inzulin veže na receptore u stanicama što je uvjet da stanice preuzmu šećer iz krvi i ključno za liječenje dijabetesa.

"Sav taj raniji posao događao se bez jasnog saznanja o tome kako izgleda interakcija inzulina i stanice i što je to što kaže stanici da uzme šećer iz krvi", kazao je Mike Lawrence s australskog instituta Walter and Eliza Hall u Melbourneu.

"Ono što smo mi učinili jest da smo otkrili tu sliku", kazao je.

Znanstvenici su utvrdili da inzulin aktivira svoj receptor na stanici na vrlo neobičan način tako da se i inzulin i receptor prilagode jedan drugom dok su u interakciji.

"Dio inzulina savije se a ključni dijelovi receptora okrenu se kako bi se vezali na inzulin", kazao je Lawrence.

"Mogli biste to nazvati molekularnim rukovanjem", objasnio je.

Inzulin kontrolira razinu šećera u krvi a taj sustav kod dijabetičara ne funkcionira.

Razumijevanje načina na koji se inzulin veže moglo bi voditi u nove načine davanja inzulina osim injekcije ili u razvoj učinkovitijih inzulinskih preparata ili onih s dugotrajnijim djelovanjem, kaže Lawrence.

U svijetu živi oko 371 milijun osoba koje pate od šećerne bolesti.