x
x

Otkrivanje latentne tuberkuloze u zdravstvenih djelatnika: određivanje IFN-γ

  20.11.2012.

Otkrivanje i praćenje IFN-γ ex vivio oslobođenog iz efektorskih limfocita T (interferon-gamma release assay, IGRA) nakon stimulacije sa specifičnim peptidima M. tuberculosis potrebno je u zdravstvenih djelatnika koji rade na pulmološkim odjelima, osobito ako su imunokompromitirani.

Otkrivanje latentne tuberkuloze u zdravstvenih djelatnika: određivanje IFN-γ

Prikazana su dva slučaja: 1. osoba sa šećernom bolešću tip 1 (T1DM) i 2. osoba s pozitivnim nalazom anti-tireoglobulinskih antitijela (anti-Tg).

Prikaz 1: 46-godišnja zaposlenica, koja već 20 godina ima dijagnozu T1DM, uključena je u probir na LTBI, u trenutku testiranja bez znakova akutne bolesti. Tuberkulinski kožni test (TST) bio je negativan, a test otpuštanja IFN-γ pozitivan (4,7 kIU/L). Pozitivan nalaz IGRA ukazao je na postojanje LTBI (latentne tuberkulozne infekcije), a TST bio je lažno negativan.

Prikaz 2: 57-godišnja zaposlenica, u trenutku testiranja bez znakova akutne ili kronične bolesti, uključena je u probir na LTBI. Oba testa, TST i IGRA (5,2 kIU/L) bili su pozitivni, kao i anti-Tg (86,4 kIU/L). Ponovljeni test IGRA bio je i nakon godinu dana pozitivan. Iako kod obiju zaposlenica profilaksa antituberkulotikom nije provedena, tuberkuloza se nije razvila u 4-godišnjem razdoblju.

Slavica Dodig1, Renata Zrinski Topić1, Jadranka Živčić1, Ivan Pavić2

1Odjel za kliničko laboratorijsku dijagnostiku, Dječja bolnica Srebrnjak, Zagreb
2 Odjel za pulmologiju, alergologiju i kliniku imunologiju, Klinika za dječje bolesti Zagreb, Zagreb