x
x

Svjetski dan KOPB-a, 14.11.

  14.11.2012.

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) obilježava se ove godine 14. studenog, na poziv Svjetske zdravstvene organzacije (WHO) i Globalne inicijative za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest – GOLD (engl. Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) s ciljem povećanja svijesti o KOPB među zdravstvenim djelatnicima, javnozdravstvenim službama i u općoj populaciji, kako bi se udruženim naporima u cijelom svijetu poboljšala prevencija i liječenje ove bolesti.

Svjetski dan KOPB-a, 14.11.
KOPB je progresivna bolest koja dovodi do pogoršanja plućne funkcije oboljelog čak i uz najbolje liječenje, stoga je prestanak pušenja najučinkovitija mjera u cilju smanjenja rizika za nastanak i usporenja razvoja ove bolesti.

Svjetski dan KOPB-a ove godine obilježava se pod motom "Još nije prekasno!", kojim se pozivaju osobe koje pate od kronične opstruktivne bolesti pluća, kao i sve osobe koje su izložene štetnom utjecaju duhanskog dima na poduzimanje osnovnih koraka prema poboljšanju plućnog zdravlja.

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) naglašava važnost pravovremene dijagnoze i uočavanja simptoma bolesti koji se uglavnom odnose na poteškoće s disanjem te adekvatnu skrb oboljelih. Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) progresivna je bolest pluća, karakterizirana smanjenjem protoka zraka kroz dišne putove, po mnogim obilježjima slična astmi. Ova je bolest značajan javnozdravstveni problem u svijetu jer je broj oboljelih u porastu. Spirometrija je jednostavan i bezbolan test putem kojeg se može utvrditi da li osoba ima KOPB, čak i prije nego se simptomi razviju. Najčešći uzrok KOPB-a je pušenje pa čak 95% pušača boluje od te bolesti ili je njome ugroženo. KOPB je progresivna bolest koja dovodi do pogoršanja plućne funkcije oboljelog čak i uz najbolje liječenje, stoga je prestanak pušenja najučinkovitija mjera u cilju smanjenja rizika za nastanak i usporenja razvoja ove bolesti.