x
x

Znanstvenici predlažu izbjegavanje "hrskave" hrane

  09.11.2012.

Istraživači sa Sveučilišta u Illinoisu predlažu izbjegavanje metoda priprema namirnica koje hranu čine hrskavom, posebice ukoliko imate dijabetes i znate da imate povećan rizik za kardiovaskularne bolesti

Znanstvenici predlažu izbjegavanje "hrskave" hrane

„Postoje dokazi da se metodom pripreme namirnica koja hrani daje hrskavost - primjerice prženo meso tamnih hrskavih rubova- stvaraju nusprodukti AGEs (advanced glycation end products) koji su povezani sa nastankom plaka na krvnim žilama kakav nalazimo kod kardiovaskularnih bolesti" - izjavila je autorica studije.

U studiji su znanstvenici usporedili desetodnevni unos hrane dviju etničkih skupina: Meksikanaca; koji imaju višu stopu dijabetesa i veći rizik od komplikacija usljed bolesti te bijelaca.

„Uočili smo da osobe sa višom stopom kardiovaskularnih komplikacija jedu više hrskave hrane koja obiluje AGEs nusproduktima. Za svaku jedinicu povećanja unosa AGEs nusprodukata, sudionici studije su imali 3,7 puta veći rizik od umjerenog do visokog rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti", objasnila je autorica studije te nadodala kako se veza između unosa AGEs nusprodukata i kardiovaskularnih bolesti pokazala jačom nego veza između zasićenih masti i srčanih bolesti.

Studija je dostupna online u International Journal of Food Science and Nutrition.