x
x

Konzumiranje kave nakon operacije debelog crijeva - brži oporavak

  Ana Balažin Vučetić, dr. med. specijalist pedijatar

  06.11.2012.

Pijenje kave s kofeinom, za razliku od čiste vode, nakon operacije crijeva smanjuje vrijeme do prve postoperativne stolice za čak 14 sati, objavljeno je u časopisu British Journal of Surgery.

Konzumiranje kave nakon operacije debelog crijeva - brži oporavak
Što ranije uspostavljanje motiliteta crijeva klinički je izuzetno značajno jer umanjuje nelagodu samom bolesniku i skraćuje trajanje hospitalizacije te smanjuje bolničke troškove.

Švicarski kirurzi sa Kantonsspital St. Gallen pod vodstvom dr. Sasche A. Müllera u suradnji s njemačkim kirurgom dr. Markus W. Büchlerom sa Sveučilišta u Heidelbergu proveli su otvoreno istraživanje na 80 bolesnika koji su bili podvrgnuti kolektomiji zbog karcinoma kolona. Prosječna dob bolesnika je bila 61 godinu  Većina bolesnika je prije zahvata imala naviku konzumiranja kave.

Bolesnici su uključivani u studiju tijekom 12 mjeseci i nasumično su dodijeljeni ili u skupinu koja je nakon laparoskopskog ili klasičnog zahvata 3 puta na dan dobivala 100 ml kave ili u skupinu koja je dobivala 100 ml tople vode.

Pokazalo se da su ispitanici koji su dobivali kavu imali kraće vrijeme do prve stolice nakon zahvata,  u usporedbi s onima koji su dobivali vodu (60.4 vs 74.0 sati; P = .006). Kada su se analizirali podaci dobiveni od svih bolesnika koji su bili uključeni u studiju (eng. intention-to-treat analysis) apsolutna razlika je bila 13,6 sati (95% granice pouzdanosti [CI], 4.0 - 23.2 sata), dok je u analizi koja je obuhvatila samo bolesnike koji su završili studiju prema protokolu (eng. per protocol analysis) razlika bila 11.6 sati (95% CI, 1.3 - 21.9 sati). U dodatnim analizama prema protokolu vrijeme do tolerancije solidne hrane bilo 45,1 sati za skupinu koja je dobivala kavu, u usporedbi sa 57,3 sati za skupinu koja je primala vodu (P = .038), dok je vrijeme do prvog flatusa bilo 40,6 sati za skupinu koja je dobivala kavu, u usporedbi sa 47,1 sati za skupinu koja je primala vodu (P = .191).

Mehanizam na koji bi kava uzrokovala ovaj učinak je nepoznat, no najvjerojatnije uključuje supstancu koja nije kofein, s obzirom da su prethodne studije pokazale da i kava bez kofeina ima učinak na kontrakcije crijeva. U ovoj studiji je korištena samo kava s kofeinom.

„Postoperativni ileus čest je nakon abdominalnih kirurških zahvata i to je komplikacija koja u Sjedinjenim Američkim Državama uzrokuje značajne financijske gubitke koji se procjenjuju na 750 milijuna USD bolničkih troškova godišnje. Stoga je što ranije uspostavljanje motiliteta crijeva klinički izuzetno značajno jer umanjuje nelagodu samom bolesniku, no ono skraćuje i trajanje hospitalizacije i smanjuje bolničke troškove. Što se tiče ograničenja studije, ono uključuje proizvoljnu procjenu veličine uzorka, s obzirom na nedostatak studija koje su ispitivale ovu tematiku", istišću autori.

U zaključku se navodi da je postoperativno konzumiranje kave jeftin i siguran način za pokretanje motiliteta crijeva nakon elektivne kirurgije kolona.