x
x

Dan dobrovoljnog darivanja krvi, 25. listopada

  25.10.2012.

u Hrvatskoj se danas obilježava Dan dobrovoljnog darivanja krvi, kojim se želi potaknuti svijest u javnosti o potrebi darivanja te dragocjene tekućine koja znači život i zahvaliti svim darivateljima na humanosti. Broj davatelja u Hrvatskoj u stalnom je porastu. Prosječna dob darivatelja je 32 godine, 70 posto darivatelja krvi su muškarci, a 30 posto su žene.

Dan dobrovoljnog darivanja krvi, 25. listopada

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor je čovjek - darivatelj krvi. Kada nam zatreba krv, svi smo ovisni o dobrovoljnim darivateljima krvi. Darivanjem krvi povezujemo se u naizgled nevidljivoj, ali snažnoj mreži solidarnosti i darujemo - život i ljubav.

Utemeljenje dobrovoljnog davanja krvi u Hrvatskoj, uz promidžbu i organizaciju akcija davanja krvi, zajednički provode Hrvatski Crveni križ i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, neprofitabilnosti i solidarnosti. Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi organizirana je 25. listopada 1953. godine u Sisku.

Organizam odrasla čovjeka sadrži 4,5 do 5,5 litara krvi. Osnovna funkcija krvi je opskrba tkiva kisikom i hranjivim tvarima te odstranjivanje ugljičnog dioksida i svih metaboličkih produkata. Krv, odnosno krvne stanice, proizvodi koštana srž. Sastoji se od krvnih stanica (eritrociti, trombociti i leukociti) i krvne plazme koja čini tekući dio krvi te od vode, ugljikohidrata, masti, bjelančevina, hormona, minerala i vitamina.

Službenu definiciju dobrovoljnog darivatelja krvi odredila je Međunarodna udruga transfuziologa, Međunarodni Crveni križ, Svjetska zdravstvena organizacija i Europsko vijeće. Prema toj definiciji, darivatelj je osoba koja daruje plazmu ili stanične dijelove krvi po svojoj slobodnoj volji i ne prima za to nikakvu novčanu naknadu niti bilo što, što se može smatrati materijalnom naknadom.