x
x

Smjernice u citološkoj dijagnostici štitnjače

  11.10.2012.

Smjernice u citološkoj dijagnostici štitnjače Hrvatskoga društva za kliničku citologiju objavljene su u Lijiečničkom vjesniku.

Smjernice u citološkoj dijagnostici štitnjače

Osnovni je cilj citodijagnostike štitnjače razlučiti maligne i moguće maligne čvorove štitnjače od njezinih benignih čvorova.

Svaki pacijent sa čvorom štitnjače kandidat je za njezinu citološku punkciju. Prije odluke o upućivanju na citološku punkciju potrebno je uzeti kompletnu anamnezu, izvršiti fizikalni pregled vrata i limfnih čvorova vrata, odrediti razinu tireotropina u serumu te učiniti ultrazvuk štitnjače.

Čvorovi najvećeg promjera većeg od 1,5 cm ili ultrazvučno suspektni čvorovi bez obzira na njihovu veličinu indikacija su za citološku punkciju. Punkciju je poželjno raditi pod kontrolom UZ-a. Na obrascu koji prati punkciju treba zabilježiti identifikacijske podatke, položaj i veličinu čvora te važne kliničke i laboratorijske podatke.

Citološka je dijagnoza bolesti štitnjače kliničko-citološka i temelji se na korelaciji citomorfološke slike i dostupnih kliničkih podataka.

Citološka klasifikacija bolesti štitnjače temelji se na riziku od malignosti i sadržava četiri dijagnostičke kategorije: benigne promjene, promjene neodređenog značaja u pogledu malignosti, maligne tumore i nedijagnostičke nalaze.

Dodatne metode (imunocitokemija, RT-PCR i protočna citometrija) mogu biti korisne u dvojbenim slučajevima.

Neven Mateša, † Anka Knežević-Obad, Karmen Trutin Ostović,
Ika Kardum-Skelin, Sandra Moslavac, Ankica Vasilj, Sandra Kojić-Katović, Biljana Pauzar, Irena Seili-Bekafigo

Liječ Vjesn 2012;134:203-207