x
x

Program racionalne upotrebe antibiotika u bolnici

  16.09.2012.

Nakon implementacije programa o racionalnoj upotrebi antibiotika, propisivanje adekvatnog antibiotika poraslo je za 30% u tercijarnom bolničkom centru u Španjolskoj, prezentirano je na 52. konferenciji o antimikrobnim lijekovima i kemoterapiji (ICAAC) u San Franciscu.

Program racionalne upotrebe antibiotika u bolnici

"Nadam se da će ovaj program smanjiti rezistenciju na antibiotike i troškove liječenja", izjavio je dr. sc. Jose Miguel Cisneros iz sveučilišne bolnice u Sevilji, u Španjolskoj.

Istraživači su razvili edukativni program koji je uključio i nove smjernice o liječenju pojedinih infektivnih sindroma i bolesti. Tjedno su analizirali propisivanje antibiotika te su kliničari - eksperti provodili konzultacije putem intervjua. Eksperti su procjenjivali ispravnost propisanih antibiotika i davali povratnu informaciju o pravilnoj upotrebi lijekova.

Za vrijeme prve godine, istraživači su proveli 1206 konzultacijskih intervjua. Na početku programa zabilježeno je 56% nepravilnog propisivanja antibiotika, a već u četvrtom trimestru taj je postotak pao na 26,4%. Od početka studije stopa propisivanja antibiotika je pala od 114,98 definiranih dnevnih doza na 100 boravaka u bolnici na 8,.19 definiranih dnevnih doza.

Ovakav pristup mogao bi rezultirati s 42%-tnim smanjenjem troškova. Većina sudionika u istraživanju, njih 98% bila je zadovoljna provedenim programom.

Konzultacije s kolegama su se pokazale vrlo korisne u racionalizaciji upotrebe antimikrobnih lijekova tako da će istraživači nastaviti sa započetim istraživanjem.

VEZANI SADRŽAJ > <