x
x

Razina PSA u urinu bolesnika s kroničnim prostatitisom

  09.09.2012.

Sindrom prostatitisa (SP) je ozbiljan klinički problem koji obuhvaća cijeli niz poremećaja funkcije prostate. Dijagnozu nije uvijek lako postaviti jer ne postoje specifični testovi, a uobičajeno se postavlja na osnovi anamnestičkih podataka, kliničkih znakova i simptoma, prisutnosti leukocita i mikroorganizama u uzorcima mokraće, eksprimatu prostate i ejakulatu.

Razina PSA u urinu bolesnika s kroničnim prostatitisom

Prostatični specifični antigen (PSA) i slobodni PSA (fPSA od engl. „free PSA") za sada su najvažniji serumski tumorski markeri za ranu detekciju karcinoma prostate, no povišene vrijednosti PSA nisu samo vezane uz karcinom prostate. Studije o mogućoj dijagnostičkoj ulozi određivanja PSA u serumu bolesnika sa SP su još uvijek malobrojne, a u dostupnoj literaturi nema podataka o dijagnostičkoj vrijednosti PSA mjerenog u urinu bolesnika sa SP. Svega nekoliko radova pokazuje moguću dijagnostičku vrijednost PSA mjerenog u urinu u razlikovanju benigne hiperplazije prostate od karcinoma prostate.

Cilj naše pilot studije u koju je bilo uključeno 40 bolesnika sa SP bilo je ispitati razine PSA u VB1 ili VB3 u bolesnika sa SP i usporediti ih s razinama serumskog PSA.

Vrijednosti PSA u VB1 su se kretale do 2150 ng/ml, dok su vrijednosti u VB3 očekivano bile puno više. Gotovo 56% ispitanika su u VB3 imali vrijednosti do 5000 ng/ml, 27% ih je imalo vrijednosti između 5000-10000 ng/ml, dok su u 17% ispitanika nađene vrijednosti preko 10000 ng/ml. U prvim analizama ne nalazimo korelaciju između broja leukocita i nalaza PSA u urinu. U tijeku su dodatne analize ostalih kliničkih i anamnestičkih parametara i njihove potencijalne povezanosti s nalazima PSA u urinu.

Ova preliminarna analiza upućuje na potrebu daljnjeg istraživanja PSA u urinu kao potencijalnog dijagnostičkog markera za sindrom prostatitisa.

A. Markotić, P. Svoboda, M. Pasini, V. Kotarski, S. Andrašević, V. Škerk
Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević", Zagreb

4. hrvatski kongres o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama,
Opatija, 2012.

VEZANI SADRŽAJ > <