x
x

Niska razina željeza kod novorođenčadi pretilih majki

  31.07.2012.

Rastući broj istraživanja pokazuje kako djeca pretilih majki imaju zdravstvene probleme koji se razvijaju još u maternici. Nova studija pokazala je kako je i niska razina željeza jedan od zdravstvenih problema koji ih pogađaju.

Niska razina željeza kod novorođenčadi pretilih majki

U studiji je sudjelovalo 15 pretilih žena s ITM višim od 30 te 15 zdravih žena s ITM između 20 i 25 koje su predstavljale kontrolnu skupinu. Trudnicama je tijekom drugog tromjesečja uziman uzorak krvi, a razina željeza kod novorođenčadi mjerena je iz krvi pupčane vrpce.

Znanstvenici su otkrili kako pretile majke imaju višu razinu hepcidina, hormona koji je zadužen za održavanje ravnoteže razine željeza u krvi, a koji se povezuje s niskom razinom željeza kod novorođenčadi. Poznato je kako pretile osobe proizvode više hepcidina u usporedbi s osobama normalne tjelesne mase. Znanstvenici smatraju kako prekomjerna proizvodnja tog hormona ometa prijenos željeza s majke na dijete. Naime, tijekom trudnoće organizam održava razinu hepcidina niskom kako bi prijenos željeza između majke i djeteta bio optimalan. Kod visoke razine hepcidina u stanici dolazi do inhibicije feroportina - proteina koji omogućuje prijenos željeza iz stanice u krvotok kroz staničnu membranu.

Kronična niska razina upale koja je karakteristična za pretilost uzrokuje abnormalan odgovor imunološkog sustava rezultirajući povećanom proizvodnjom proteina koji povisuju razinu hepcidina.

S obzirom da željezo igra važnu ulogu u razvoju središnjeg živčanog sustava, djeca rođena s niskom razinom željeza su u većem riziku od sporijeg razvoja motoričkih i kognitivnih vještina.

Izvor: Journal of Perinatology