x
x

Sud: Anoreksičnu ženu treba hraniti protiv njezine volje

  10.07.2012.

Sudac iz Velike Britanije donio je odluku da se 32-godišnja Britanka koja umire od anoreksije treba, u pokušaju da joj se vrati zdravlje, hraniti na silu. Sudac Peter Jackson, sa Zaštitnog suda (sud koji brine o ranjivim osobama koje nisu sposobne donositi odluke), rekao je kako je slučaj bio vrlo težak jer je očuvanje života bilo izjednačeno s „osobnom neovisnošću“.

Sud: Anoreksičnu ženu treba hraniti protiv njezine volje

Žena, poznata samo kao E., bivša je studentica medicine s više kroničnih zdravstvenih problema, uključujući i alkoholizam. Čini se kako je njezina anoreksija uvjetovana seksualnim zlostavljanjem koje je doživjela u dobi između 4 i 11 godina, a za koje obitelj nije znala. Zbog fizičkih i psihičkih bolesti godinama se liječila po bolnicama. U srpnju i listopadu prošle godine, potpisala je oblik zahtjeva kojim unaprijed odbacuje bilo kakvu liječničku intervenciju koja bi produžila život. Njena obitelj podržava njene želje. „ Za nas je bitna kvaliteta života, a ne kvantiteta. Mi želimo da bude u mogućnosti umrijeti dostojanstveno u sigurnom i toplom okruženju s onima koji ju vole."

S obzirom kako se činilo da je žena bila svjesna svojih okolnosti, te da nije željela umrijeti, ali niti jesti, sudac je bio je vrlo oprezan u donošenju svoje odluke. Međutim, on je osjećao da je u vrijeme izrade zahtjeva za neliječenjem E. imala smanjenu sposobnost donijeti racionalnu odluku. Balansirajući među vjerojatnostima, smatrao je kako će prisilno hranjenje učiniti više dobra nego štete, iako će je lišiti relativno mirne smrti. Očuvanje života podudara se s najvišom vrijednošću, rekao je:
„Cijeli ljudski život ima vrijednost i naš zakon sadrži snažnu pretpostavku kako će svi koraci da bi se očuvao biti poduzeti, osim ako okolnosti nisu izvanredne. Ovo načelo ogleda se u članku 2. Europskog suda za ljudska prava koji predviđa da svačiji život mora biti zaštićen zakonom. To je najviše temeljno pravo iz Konvencije. "

Pod tim okolnostima, bilo je vrijedno nastojati očuvati život E., sve dok postoje razumne šanse za uspjeh:
„Živimo samo jednom, jednom se rađamo i jednom umiremo, te je razlika između života i smrti najveća razlika koju znamo. E. je posebna osoba, čiji je život vrjednota. Ona trenutačno to ne vidi na taj način, ali možda hoće u budućnosti. Ne bih odbio njezine želje kad bi daljnje liječenje bilo uzaludno, ali nije. Iako je to za E. iznimno bremenito, postoji mogućnost da će uspjeti. Sada će biti pružene usluge i novac koji dosad nisu bili raspoloživi, ne bi bilo ispravno odbaciti zadnju priliku pomoći ovoj vrlo osjetljivoj mladoj ženi.''

Slučaj je pobudio snažne osjećaje među čitateljima. Komentar na blogu Praktična etika ilustrira stav kako je sudac napravio stravičnu pogrešku: „To je više nego grozno. Užasnut sam produženjem okrutnosti koje je ova bolesnica već podnijela i koje je još prisiljena izdržati. To je mučenje!"

Izvornik: telegraph.co.uk
Preveo: Slaven Falamić, mag.pharm.