x
x

Danska potiho raspravlja o eutanaziji

  09.07.2012.

Eutanazija je vruća tema i u Danskoj. Prema članku objavljenom u Copenhagen Postu, čini se da dansko parlamentarno savjetodavno vijeće za etiku, Etisk Rad, usporava 'zagrijavanje' te ideje.

Danska potiho raspravlja o eutanaziji

Vijeće je 1997. i 2003.g. odbacilo tu ideju. Međutim na sastanku u svibnju ove godine, došlo je do burne rasprave.
Mickey Gjerris, član Vijeća, profesor bioetike na Sveučilištu u Kopenhagenu, podržava eutanaziju. "Moramo pomoći ljudima da žive i da umru", kaže on. "Rijetkost je da moramo ubijati ljude, ali mogu zamisliti situaciju u kojoj je to ispravno učiniti. Ako je tome tako, to trebate učiniti, jer je to manje od dva zla."

Umjesto legalizacije pomognutog samoubojstva, Gjerris sugerira da se sudovima dopusti oslobađanje pojedinaca od kaznenog progona zbog kršenja zakona u takvim slučajevima, ako se pokaže da se radilo o najboljem interesu preminuloga. To je nalik sustavu koji je postojao u Nizozemskoj prije ozakonjenja eutanazije 2002.g.

Međutim, predsjednik Etičkog povjerenstva Danskog liječničkog zbora, Poul Jaszczak, ima potpuno drukčije stajalište. "Liječnikova uloga nikad nije oduzimati ljudske živote. Bojim se da će liječnici postati krvnici, što je sušta suprotnost od onoga što se očekuje da liječnik treba raditi."

Izvornik: cphpost.dk
Preveo: Tihomir Ježinac, dr.med.