x
x

Održano predavanje o palijativnoj medicini

  07.06.2012.

U srijedu, 23. svibnja u velikoj dvorani Pastoralnog centra "Bl. A. Stepinac" u Koprivnici održano je zanimljivo i izuzetno dobro posjećeno predavanje"Palijativna medicina u Koprivničko-križevačkoj županiji". Organizatori su bili: koprivnička podružnica Hrvatskog katoličkog liječničkog društava, podružnica Hrvatskog liječničkog zbora i Ogranak Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara.

Održano predavanje o palijativnoj medicini

Predavač je bio dr. Mato Devčić, član HKLD-a, predsjednik koprivničkog ogranka Hrvatskog društva za palijativnu medicinu i voditelj Ambulante za palijativnu medicinu i Dnevnog boravka za palijativne bolesnike u koprivničkoj Općoj bolnici.

Dr. Devčić je iznio kratku povijest razvoja palijativne medicine u koprivničko-križevačkoj županiji. Istaknuo je važnost holističkog pristupa umirućem pacijentu, što predmnijeva, ne samo fizički aspekt, već i psihičku, socijalnu i duhovnu dimenziju čovjeka.

Pobornik je stava da pacijentu treba reći pravu istinu o njegovoj bolesti, a način i vrijeme kada to učiniti prilagodit će se situaciji. U tome je izuzetno važno dobro poznavanje komunikacijskih vještina liječnika, ali i ostalih članova tima. Podsjetio je da su on i članice njegova tima svojim pacijentima i kad nisu u Ambulanti, praktički stalno na dispoziciji.

Koprivnička bolnica je danas jedina u Hrvatskoj koja ima Ambulantu za palijativu i Dnevni boravak za palijativne bolesnike. Dr. Devčić je obrazložio važnost i sastav educiranog palijativnog interdisciplinarnog tima koji čine: liječnik, medicinska sestra, fizioterapeut, psihijatar, psiholog, socijalni radnik i duhovnik.

Kad klasična medicina u slučaju neizlječivog bolesnika kaže "tu se više ništa ne može učiniti", nastupa palijativna medicna koja još mnogo toga može učiniti. Njezin je cilj olakšati patnju teško oboljelom bolesniku te njemu i njegovoj obitelji podići kvalitetu života. Dakle, težište palijativne skrbi je kvaliteta, a ne dužina života.

Briga za umirućeg nije samo iskaz kršćanskog milosrđa i suosjećanja već i obveza zdravstvenog osoblja. Posljednji dani života često znaju biti najvažniji dani u životu onog koji odlazi i njegove obitelji. To su bolesnici koji trpe bol, većinom su depresivni i bez nade, izgubili su samostalnost i imaju osjećaj da su nekome na teret. Stoga umirućem bolesniku treba omogućiti sa sam donosi odluke, a ne da o njemu drugi odlučuju.

Predavanje dr. Devčića naišlo je na opće odobravanje nazočnih i prema izjavama mnogih potaklo ih na još veću ljubav, služenje, i davanje upravo tim bolesnicima.

Irena Celiščak-Koštarić, dr. med.