x
x

Štetne posljedice uzimanja fruktoze

  18.05.2012.

Pretile osobe koje konzumiraju povećane količine fruktoze, pod povećanim su rizikom od ne-alkoholne bolesti jetre, osobito teških oblika te bolesti, praćenih masnom infiltracijom, upalom i stvaranjem ožiljaka na tkivu jetre.

Štetne posljedice uzimanja fruktoze

Fruktoza je vrsta šećera koja se nalazi u određenim bezalkoholnim pićima i voćnim sokovima.

Kroničnim uzimanjem ovog šećera dolazi do osiromašenja izvora energije u stanici (ATP), odgovornih za osiguravanje energije jetrenim stanicama (i drugim tjelesnim stanicama) za odvijanje važnih staničnih procesa, uključujući metabolizam.

U časopisu Hepatology je objavljeno da su zalihe jetrenog ATP smanjene u pretilih osoba, kao i osoba sa šećernom bolesti, koje kronično konzumiraju povećane količine pića koja sadrže fruktozu. Za razliku od drugih jednostavnih šećera, fruktoza za svoj metabolizam treba ATP, pa kroničnim uzimanjem fruktoze dolazi do manjka energije u jetri, što povećava rizik od upale i ožiljkastih promjena (ciroze) jetre. Konzumacija fruktoze vodi i u povećano stvaranje mokraćne kiseline, a posljedice su giht, hipertenzija, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, bubrežni kamenci, itd.