x
x

Nova knjiga: "Živjeti prema emocijama"

  23.04.2012.

Dana 20. travnja u vijećnici grada Rijeke održana je promocija knjige "Živjeti prema emocijama" – Iskoristite svoje emocije za poslovni uspjeh i životnu sreću. Ovo je knjiga hrvatskog liječnika koja analizira nastanak ljudskih osjećaja u svakodnevnim obiteljskim i poslovnim situacijama te se jednostavnim jezikom svakom razumljivom iznose teze originalnih novih smjernica utemeljenih na novim znanstvenim istraživanjima za sretniji i dugovječniji život ljudi.

Nova knjiga: "Živjeti prema emocijama"

Autor je mr.sc. Sandi Krstinić, dr.med., a izdavač VBZ iz Zagreba.

Promociju je otvorio Zoran Simić direktor marketinga VBZ, a uvodnu riječ održala je urednica knjige Koraljka Penavin iz VBZ.

O knjizi i elementima koji utječu na nastanak ljudskih emocija u svojem izlaganju govorio je recenzent knjige prof.dr.sc. Đulijano Ljubičić koji je istaknuo da danas živimo u doba materijalizma i u doba kada trijumfira depresija, kada dolazi do povećanja ovisnosti o raznim stvarima i kada raste broj samoubojstava, pogotovo među mladim ljudima i osobama starije životne dobi, ali i među djecom. Stoga se s, pravom zapitao: "Gdje nas vodi život u ovom materijalnom svijetu, čija je jedina premisa materijalizam?"

Recenzent knjige dr.sc. Veronika Reljac obiteljski i bračni terapeut govorila je o važnosti emocija u svakodnevnom životu te ih povezala sa inteligencijom naglašavajući da treba razvijati emocionalnu inteligenciju jer čovjek nije samo materija, već čovjek je i biće koje ima dušu.

Autor knjige mr.sc. Sandi Krstinić dr.med., istaknuo je poruku predsjednice američke udruge psihijatara dr Carol Bernstein koja je na konferenciji u Honolulu 2011. godine rekla da medicina mora širiti svoja znanja i utjecaje u druga područja ljudskog djelovanja kao što su književnost, umjetnost, glazba i poslovanje. Na tragu ove poruke nastala je knjiga Živjeti prema emocijama jer u njoj se u drugom dijelu govori kako sačuvati i unaprijediti socijalno blagostanje, odnosno zdravlje duha u tvrtkama gdje ljudi rade. U knjizi se kroz prvih 10 poglavlja govori o temama očuvanja zdravlja, zdravoj prehrani, produktivnom starenju, učinkovitom odmaranju, kako produžiti životni vijek, putovanjima i seksualnosti te se daje mapa emocija za četiri osnovna poslovna procesa po prvi puta na svijetu prikazana na ovakav način. Upoznavanje, pregovaranje, dogovor i raskid četiri su osnovna procesa sa kojima se svakodnevno susrećemo i u svakome od njih nastaje druga emocija, a koja se može saznati u ovoj knjizi i tako naučiti kako upravljati našim i tuđim osjećajima. Ova znanja su potrebna za lakše prevladavanje raskida ugovora neovisno da li se radi o prekidu dogovorenog posla ili raskidu bračnog ugovora kako bi brže započeli novi životni ciklus.

Jedno poglavlje govori o neuronutricionizmu u poslovnom svijetu jer je ova knjiga ŽIVJETI PREMA EMOCIJAMA -Iskoristite svoje emocije za poslovni uspjeh i životnu sreću nastavak knjige NEURONUTRICIONIZAM - Prehrana prema emocijama koja je u Hrvatskoj izdana 2009. godine, te je do sada prevedena na njemački, ruski, srpski i slovenski jezik, a u pripremi je i izdanje na španjolskom jeziku.

Iz recenzije...

Knjiga „Život prema emocijama" tekst je namijenjen širem krugu čitateljstva. Tematika je izrazite aktualnosti. Hvale je vrijedno, autorovo nastojanje povezivanja, teorije i empirije, odnosno, složene znanstvene tematike neuronutricionizma i njenog upliva na čovjekov svakodnevni život. Kroz dvadeset i pet intrigantnih poglavlja, autor obrazlaže važnost emocija za uspjehu poslovnom i privatnom životu.
Svakako se radi o nedovoljno istraživanoj problematici, te je zasigurno ovo jedan od rijetkih znanstveno-popularnih tekstova koji se bavi istraživanjem emocija te njihovim utjecajem na poslovni život, uspjeh i sreću.
Knjiga je pisana jednostavnim i lako razumljivim jezikom, a složena je tematika predstavljena i objašnjena na slikovit način, posežući za većim brojem primjera iz svakodnevnog života.
Živimo u vremenu velikih promjena i neizvjesnosti u stalnoj potrazi za srećom, novcem ili nekim nedostižnim idealima. U takvom užurbanom tempu života i poslovanja negdje putem izgubili smo smisao za osjećaje i emocije. Autorova je poruka jasna: osluhnimo naše emocije kako bismo bili uspješniji, zadovoljniji, sretniji i čovječniji.

Dr.sc. Tea Baldigara, Izvanredni profesor
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci