x
x

Utjecaj koronarne CT angiografije na postupak s pacijentima

  09.04.2012.

CT angiografija može pouzdano isključiti značajnu koronarnu arterijsku bolest ne samo kod pacijenata s niskim i umjerenim rizikom, nego i kod onih s visokim rizikom. Ona također može pouzdano zamijeniti kardijalnu kateterizaciju kod većine elektivnih pacijenata s koronarnom arterijskom bolešću, objavljeno je u CMJ-u.

Utjecaj koronarne CT angiografije na postupak s pacijentima

Cilj Utvrditi kako koronarna CT angiografija (eng, CCTA) utječe na postupak s pacijentima koji imaju koronarnu arterijsku bolest.

Postupci Za vrijeme 2009. godine, ispitali smo 792 uzastopnih pacijenata kod kojih je postojala sumnja na koronarnu arterijsku bolest. CCTA je provedena s 64-slojnim CT skenerom s dvostrukim izvorom i prema standardnim protokolima za skeniranje.

Rezultati Nakon CCTA, opstruktivna koronarna arterijska bolest isključena je kod 666 pacijenata. Za vrijeme kliničkog praćenja u trajanju od 12 mjeseci, 98,6% ovih pacijenata nije doživjelo ozbiljnije neželjene kardiovaskularne incidente. Također, indikacija za kardijalnu kateterizaciju povučena je kod 77,2% pacijenata, kao i kod svih pacijenata s niskim Morise pre-testnim rizikom, kod 80,7% pacijenata s umjerenim rizikom i 72,6% s visokim rizikom. Terapija je promijenjena kod 54,7% pacijenata s potvrđenom koronarnom arterijskom bolešću.

Zaključak CCTA može pouzdano isključiti značajnu koronarnu arterijsku bolest ne samo kod pacijenata s niskim i umjerenim rizikom, nego i kod onih s visokim rizikom. Ona također može pouzdano zamijeniti kardijalnu kateterizaciju kod većine elektivnih pacijenata s koronarnom arterijskom bolešću.

Mladen Jukić, Ladislav Pavić, Jasna Čerkez Habek, Petar Medaković, Diana Delić Brkljačić, Boris Brkljačić