x
x

Tjelovježbom olakšati simptome menopauze

  Jacinta Vuković, dr. med.
  Marijana Oremuš, dr.med.

  01.04.2012.

Žene u menopauzi podvrgnute redovitoj tjelovježbi imaju manju pojavnost noćnog znojenja, promjena raspoloženja i razdražljivosti u usporedbi sa ženama koje ne vježbaju.

Tjelovježbom olakšati simptome menopauze

Neke ili sve tipične simptome menopauze može doživjeti čak do 80% žena: valove vrućine, noćno znojenje, poremećaj spavanja, glavobolju, depresiju, razdražljivost, mokraćne probleme i suhoću rodnice.

U istraživanju objavljenom online 13. veljače u časopisu Menopause istraživači su nasumično odabrali 74 žene u dobi od 45 do 63 godine. Odabrana skupina je uključivala žene u koje su nedavno ušle u menopauzu, a koje su podvrgnute tjelovježbi 50 minuta dnevno, četiri dana u tjednu tijekom 24 tjedna, dok je kontrolna skupina uključivala 77 žena koje su umjesto vježbanja pohađale predavanja o zdravlju.

Vježbanje je uključivalo obavezno hodanje dva puta tjedno, dok su druga dva treninga mogla uključivati šetnju, trčanje, biciklizam, plivanje, aerobik ili neke druge aktivnosti

Žene su o svojim simptomima menopauze izvještavale dva puta dnevno putem mobilnog telefona.

Nakon šest mjeseci, udio promjena raspoloženja i razdražljivosti se kod žena koje su vježbale smanjio sa 20%na 10% , dok se udio noćnog znojenja smanjio sa 60% na 50%.

Tjelovježba međutim nije poboljšala sve simptome menopauze, pa su nepromijenjeni ostali depresija, glavobolja, urinarni problemi i vaginalna suhoća.

Istraživači smatraju da vježbanje pomaže pri regulaciji tjelesne temperaturu što dovodi do smanjenja valova vrućine ili noćnog znojenja.

Iako ostaje otvoreno pitanje minimalne količine vježbanja koja može imati utjecaj na simptome menopauze, prema mišljenju istraživača, tjelovježba bi mogla poslužiti kao dodatak hormonskim nadomjesnim terapijama koje se koriste za ublažavanje simptoma menopauze.