x
x

Kako motivirati zdravstveno osoblje na pranje ruku?

  31.03.2012.

Pravilna higijena ruku vjerojatno je prva, druga i treća najvažnija aktivnost u kontroli infekcija. Nedostatak pridržavanja uputa o ispravnom pranja ruku vjerojatno je problem kod svih zdravstvenih djelatnika, medicinskih sestara i osobito liječnika, objavljeno je u časopisu Infectious Disease News.

Kako motivirati zdravstveno osoblje na pranje ruku?

Bez obzira na višestruke edukacijske programe, suradljivost je slaba. Kako bi se poboljšala suradljivost zdravstvenih radnika u pridržavanju pravilnog pranja ruku, korištena je direktna opservacija, a najbolja je bilo video snimanje i kontrola. Kontrola pranja ruku video snimkama je dugoročno isplativa investicija jer se ljudi obično mijenjaju kad postanu svjesni stalnog praćenja i snimanja.

Od lipnja 2008. godine do lipnja 2010. godine, instalirani su senzori otvaranja vrata u jedinici intenzivne njege sa 17 kreveta kako bi se ustanovio ulazak i izlazak zdravstvenih radnika. Ujedno je instalirana 21 kamera na svakom umivaoniku i dispenzoru za dezinficijense. Senzori otvaranja su slali signale kontrolorima koji su pratili osoblje i bilježili pranje ruku kao prolazno ili loše.

Povratna informacija o provedenom snimanju je prikazivana na hodnicima,.a sažeci izvještaja dostavljani su supervizoru svakih 16 tjedana. Od 60,542 video prikaza pranja ruku u prvih 16 tjedana, manje od 10% osoblja je ispravno pralo ruke (suradljivost 6,5%). Nakon povratne informacije svim djelatnicima, 59,627 od 73,080 promatranih pranja ruku bilo je prolazno s postotkom suradljivosti od 81.6%. Ovo poboljšanje ispravnog pranja ruku zadržano je tijekom daljnjih 75 tjedana istraživanja s visokom stopom suradljivosti od 87.9%.

Voditelji istraživanja trebaju stalno motivirati zdravstveno osoblje na visoke standarde u pranju ruku, a praćenje cijelog postupka treba stalno provoditi kako bi se održala visoka stopa suradljivosti, zaključak je objavljene studije.