x
x

Kritika psihijatara na zakon koji traži pristanak djece

  21.03.2012.

Psihijatri su kritizirali nacrt zakona savezne države Zapadna Australija koji će zahtijevati od psihički bolesne djece mlađe od 12 godina da pristanu na sterilizaciju, elektrokonvulzivnu terapiju ili psihokirurgiju.

Kritika psihijatara na zakon koji traži pristanak djece

Iako se roditelje može konzultirati, pravni stručnjaci upozoravaju da prema nacrtu zakona oni ne bi mogli imati pravo odbiti tretmane, od kojih se neki u Australiji rijetko rabe posljednjih šest desetljeća.

Patrick McGorry, adolescentni psihijatar, kaže da bi trebao biti "vrlo pažljivo argumentiran slučaj" da se svaku osobu mlađu od 15 godina smatra dovoljno zrelom da bi mogla pristati na takve tretmane. "Ne bih bio tako komotan razgovarati o tome", rekao je prof. McGorry.

Nacrt zakona, koji će uskoro biti na prvom čitanju u zapadnoaustralskom parlamentu, temelji se na deset godina starom osvrtu o stanju službi za mentalno zdravlje. Prijašnje zakone se kritiziralo zbog šutnje o tome kako psihički bolesne djecu treba liječiti. Analiza koja poziva na izmjenu zakona treba uzeti u obzir članak 12. UN-ove Konvencije o pravima djeteta, koji navodi da dijete koje je u stanju oblikovati vlastito mišljenje, ima pravo na slobodno izražavanje svojih stavova o svim stvarima koje se na njega odnose. Glasnogovornica Službe za zdravlje i invaliditet savezne države Zapadna Australija Helen Morton kaže da nacrt zakona prolazi kroz proces konzultacija te će se vjerojatno "neke stvari izbaciti kad konzultacije završe".

Izvornik: theaustralian.com.au
Preveo: Ivan Ćelić, dr.med.
HKLD