x
x

Globalno istraživanje o učinkovitosti mliječnih proizvoda

  06.01.2012.

U moru savjeta kako živjeti zdravije, izgledati bolje i mlađe, ljudi su preokupirani time što "ne jesti", umjesto "što jesti". Nažalost, popularni prehrambeni tabui su da treba konzumirati prehrambeni proizvod koji ima manje nečeg – poput soli, masti, umjesto proizvoda koji je bogat esencijalnim nutrijentima koji pomažu održati zdravlje i poželjnu tjelesnu masu (poput mlijeka).

Globalno istraživanje o učinkovitosti mliječnih proizvoda
Mliječni proizvodi ne samo da hrane ljude tijekom cijelog životnog vijeka već cijela mliječna industrija pomaže promoviranju socijalnog, ekonomskog i javnozdravstvenog napretka.

Samo u 2011. godini svjedočili smo mnoštvu objavljenih istraživanja diljem svijeta koja su otkrila/potvrdila povoljne učinke mliječnih proizvoda. Navedimo samo neka:

• Američka studija objavljena u Current Nutrition and Food Science pokazuje da mlijeko osigurava neophodne nutrijente, bez negativnih učinaka na tjelesnu masu kod djece i adoolescenata.

• U Australiji znanstvenici su otkrili da konzumacija mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti pomaže smanjenju rizika od povišenog krvnog tlaka, a da su istovremeno tekući mliječni proizvodi, bez obzira na sadržaj masti, povezani sa smanjenim rizikom od povišenog krvnog tlaka. Druga je skupina istraživača otkrila da uzimanje mliječnih proizvoda nije povezano s incidencijom debljine među djecom i odraslima.

• U Francuskoj je otkriveno da je visoka konzumacija mliječnih proizvoda i kalcija povezana s nižom incidencijom metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2 i poremećenim vrijednostima glukoze u krvi.

• Znanstvenici u Švedskoj otkrili su na uzorku od više od 15 000 žena da je dijeta s visokim udjelom masti (uključujući jogurt i mlijeko) povezana sa sniženim rizikom od invazivnog karcinoma dojke. Isto je otkriveno da je konzumacija mliječnih proizvoda povezana sa nižim rizikom od kardiovaskularne bolesti.

• Kanadska studija je otkrila da žene koje uzimaju najmanje 2 serviranja mliječnih proizvoda na dan imaju manje visceralne masne stanice od žena koje konzumiraju manje mliječnih proizvoda, dok je studija na premenopauzalnim ženama crne rase u SAD-u pokazala da je uzimanje niskomasnih mlječnih proizvoda povezano s manjim postotkom masti u tijelu.

• Nedavno je objavljeno istraživanje provedeno u Danskoj prema kojem konzumacija sira ne povećava koncentracije ukupnog i LDL kolesterola u plazmi.

Iz svega se može zaključiti da mliječni proizvodi ne samo da hrane ljude tijekom cijelog životnog vijeka već cijela mliječna industrija pomaže promoviranju socijalnog, ekonomskog i javnozdravstvenog napretka.

Izvor: Global Dairy Platform