x
x

Venlafaksin učinkovit u liječenju valova vrućine u klimakteriju

  29.12.2011.

Antidepresiv, venlafaksin, pokazao se učinkovitim u liječenju valova vrućine u žena u klimakteriju i to vjerojatno direktnim učinkom na krvne žile, tj. na njihovu kontrakciju, objavljeno je u britanskom Telegraph-u.

Venlafaksin učinkovit u liječenju valova vrućine u klimakteriju

Gotovo četvrtina žena u razdoblju menopauze osjeća valove vrućine zbog kojih traže stručnu medicinsku pomoć. Kako se u nedavnim istraživanjima hormonska nadomjesna terapija vezala uz nešto veći rizik nastanka karcinoma dojke, žene više nisu sklone ovoj terapiji kao ranije.

Prof Mary Ann Lumsden, s Galasgow-skog sveučilišta pronašla je da antidepresiv, venlafaksin utječe na kontraktilnost krvnih žila, na kontrakciju i ekspanziju. Ona tvrdi da se mehanizam nastanak valova vrućine još uvijek ne zna.

U studiju je uključeno 134 žene koje su podijeljene u četiri grupe, jedna je primala hormonsku nadomjesnu terapiju, druga venlafaksin, treća antihipertenziv, a četvrta placebo.

Hormonska nadomjesna terapija je bila učinkovita kod tri četvrtine žena.  Poboljšanje simptoma je zabilježeno u 60% žena liječenih venlafaksinom.
Studiju je financirala zaklada Wellbeing of Women.