x
x

Hrana bogata antioksidansima u prevenciji moždanog udara

  13.12.2011.

Časopis Stroke prenosi da žene čija je prehrana bogata antioksidansima imaju manju vjerojatnost od moždanog udara od žena drugačijih prehrambenih navika, bez obzira na postojeću dijagnozu kardiovaskularne bolesti.

Hrana bogata antioksidansima u prevenciji moždanog udara
Istraživači su koristili i standardne baze podataka da bi se utvrdio TAC (totalni antioksidativni kapacitet) koji zapravo mjeri reduktivni kapacitet (zaštitu protiv slobodnih radikala) svih antioksidansa u prehrani.

Antioksidansi iz voća, povrća i žitarica, poput vitamina C i E, karotenoida i flavonoida, sprečavaju oksidativni stres (nastaje oštećenjem stanica zbog viška slobodnih radikala kisika) i upalu i na taj način smanjuju rizik od moždanog udara. Flavonoidi također poboljšavaju endotelnu funkciju krvih žila, smanjuju rizik od tromboze (začepljenja žila) te snizuju krvni tlak.

Istraživanje su proveli švedski znanstvenici na skupini od oko 36 000 žena, u dobi od 49 do 83 godine, sa ili bez postojeće kardiovaskularne bolesti. Putem upitnika ispitivane su prehrambene navike žena. Istraživači su koristili i standardne baze podataka da bi se utvrdio TAC (totalni antioksidativni kapacitet) koji zapravo mjeri reduktivni kapacitet (zaštitu protiv slobodnih radikala) svih antioksidansa u prehrani.

Istraživanje je pokazalo da su veće vrijednosti TAC-a povezane s manjom učestalošću moždanog udara, bez obzira na postojeću kardiovaskularnu bolest.