x
x

Kakav je stav bolesnika prema grupama potpore?

  09.12.2011.

Kontakt s osobama podjednake dobi i s istom dijagnozom, omogućen je danas i korištenjem novih tehnologija kao što je zdravstvena 2,0 internet tehnologija. U najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Medical Internet Research dokazano je da ne postoji velik interes bolesnika za ovakvu vrstu online okupljanja i da će bolesnici prije izabrati izravni kontakt s osobama koje imaju iste zdravstvene probleme i organizirane su u grupu potpore.

Kakav je stav bolesnika prema grupama potpore?

Do sada je već istraženo i dokazano da kontakti s osobama približno iste dobi i s istom dijagnozom često pomažu u osnaživanju bolesnika, međutim mali broj bolesnika se zaista i odlučuje na ovakvu vrstu pomoći.

U spomenutoj studiji se metodom planiranog ponašanja željelo utvrdi hoće li određeni bolesnik radije odabrati online potpornu grupu ili izravni kontakt sa sličnom grupom bolesnika.

Upitnik je popunilo 679 bolesnika s artritisom, rakom dojke ili fibromijalgijom, a istraživanje je provedeno u dvjema regionalnim nizozemskim bolnicama.

Tijekom protekle godine samo je 10% (65/679) bolesnika sudjelovalo u sastancima potporne grupe, a sveg 4% (30/679) putem interneta.

Bolesnici su imali pozitivniji stav prema okupljanju "u živo" nego prema online grupama podrške (P < .001).

Prema teoriji planiranog ponašanja utvrđeno je da osobe s pozitivnijim stavom (P < .01), te osobe koje imaju bolju podršku u svojoj životnoj okolini (P < .001), imaju i veći interes u budućem sudjelovanju u grupama potpore, bilo "u živo" ili putem interneta.

Determinants of Engagement in Face-to-Face and Online Patient Support Groups Cornelia F Van Uden-Kraan, Constance HC Drossaert, Erik Taal, Willem M Smit, Hein J Bernelot Moens, Mart AFJ Van de Laar J Med Internet Res 2011 (Dec 07); 13(4):e106 HTML (open access): http://www.jmir.org/2011/4/e106/