x
x

Novi način otkrivanja demencije

  09.12.2011.

Američki znanstvenici razvili su novu metodu koja bi jednoga dana mogla omogućiti da se dijagnoza Alzheimerove bolesti postavi jednostavnom pretragom krvi.

Novi način otkrivanja demencije

Tim znanstvenika s istraživačkog instituta Scripps" koji se nalazi u američkoj saveznoj državi Floridi, razvio je metodu kojom je moguće u krvi otkriti prisutnost antitijela koja se povezuju s Alzheimerovom bolesti. Antitijela su malene molekule koje naš imunološki sustav stvara kao odgovor na specifične proteine koji se zovu antigeni.

Znanstvenici su prije ovog otkrića mogli otkriti antitijela samo ako su prije toga otkrili antigen na koji su ta antitijela usmjerena. No, nova tehnika omogućava znanstvenicima da otkriju antitijela čak i ako prije toga nisu otkrili antigen koji potiče njihovo stvaranje.

Nova metoda koristi posebne molekule koje u krvi „pecaju" antitijela povezana s razvojem bolesti.
Profesor Thomas Kodadek, voditelj ovog istraživanja rezultati kojeg su objavljeni u poznatom medicinskom časopisu „Cell", komentirao je: „Ovo istraživanje zapravo stavlja točku na mišljenje da se antitijela iz uzorka krvi mogu izolirati samo ako su otprije poznati antigeni."
„Budući da je otkrivanje antigena bilo toliko komplicirano, odlučili smo taj korak naprosto maknuti iz cjelokupnog postupka", objasnio je.

Stručnjaci širom svijeta pozdravljaju najnovije otkriće, no ističu da je od postavljanja dijagnoze ove strašne bolesti još važnije otkrivanje novih načina prevencije i liječenja.


Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.