x
x

Metabolički sindrom – pošast modernog doba

  Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, dipl. ing.

  06.12.2011.

Danas stručna definicija opisuje metabolički sindrom kao postojanje barem tri čimbenika rizika, kao što je pretjerano postojanje masnog tkiva oko abdomena, povišena koncentracija triglicerida u krvi, smanjena koncentracija tzv. dobrog kolesterola (HDL) u krvi, povišen krvni tlak i povišena razina šećera u krvi. Ono što posebno zabrinjava jest visoka učestalost tog sindroma u razvijenom svijetu, kao i činjenica da osobe s metaboličkim sindromom imaju dvostruko veće izglede za razvoj bolesti srca te pet puta veće izglede za dijabetes tipa 2.

Metabolički sindrom – pošast modernog doba
Metabolički sindrom je definiran središnjom pretilošću, koja je pak definirana obujmom struka specifičnim za dob i etničku pripadnost, uz postojanje dvije od četiri navedene komponente: povišene koncentracije triglicerida (≥1,7 mmol/l), niske razine HDL kolesterola (<1,03 mmol/l kod muškaraca te <1,03 mmol/l kod žena), povišenog krvnog tlaka (sistolički ≥130 mmHg ili dijastolički ≥85 mmHg) te povišene razine glukoze u plazmi (≥5,6 mmol/l, ili prethodno dijagnosticiran dijabetes tipa 2).

Zbog potrebe za internacionalno standardiziranom definicijom metaboličkog sindroma, Internacionalna dijabetička federacija (International Diabeic Federation) predložila je definiciju za opću upotrebu. Prema njoj, metabolički sindrom je definiran središnjom pretilošću, koja je pak definirana obujmom struka specifičnim za dob i etničku pripadnost, uz postojanje dvije od četiri navedene komponente: povišene koncentracije triglicerida (≥1,7 mmol/l), niske razine HDL kolesterola (<1,03 mmol/l kod muškaraca te <1,03 mmol/l kod žena), povišenog krvnog tlaka (sistolički ≥130 mmHg ili dijastolički ≥85 mmHg) te povišene razine glukoze u plazmi (≥5,6 mmol/l, ili prethodno dijagnosticiran dijabetes tipa 2).

Točna etiologija nastanka metaboličkog sindroma još je uvijek nejasna, no poznato je da uključuje kompleksnu interakciju genetičkih i metaboličkih čimbenika te čimbenika iz okoliša. Među čimbenicima iz okoliša glavnu važnost u prevenciji i terapiji tog stanja ima odgovarajuća prehrana. Terapija metaboličkog sindroma ciljano je usmjerena poboljšanju osjetljivosti na inzulin te prevenciji i "popravljanju" pridruženih metaboličkih i kardiovaskularnih nepravilnosti.

Nacija "širokih pojaseva“

Kod žena je obujam struka 80 cm, a kod muškaraca 94 cm "magična“ granica koju ne bi trebalo prelaziti. Nešto liberalniji pristup navodi podatak od 88 cm za žene i 102 cm za muškarce.

Učestalost tzv. trbušne, centralne ili abdominalne pretilosti iznosi čak 43,5% u Hrvatskoj, što nas bez sumnje čini nacijom sa širokim pojasevima. Ipak, rijetko nas to zabrinjava, jer se obično gleda tek koliko kilograma viška imamo. Centralna pretilost sastavni je dio metaboličkog sindroma, pošasti modernog doba.

Možda zvuči nelogično da možemo imati normalnu tjelesnu masu i imati sve čimbenike rizika koje imaju i pretile osobe - samo stoga što je masno tkivo koncentrirano oko struka. Masno tkivo koje se nalazi u tom području nazivamo i visceralnim tkivom, a ono je značajno "labilnije" (lakše ulazi u cirkulaciju krvi i putuje po tijelu) i problematičnije za naše srce i krvne žile nego primjerice masno tkivo koje je smješteno na stražnjici i bedrima. Brojna istraživanja dovela su u vezu širi obujam struka s različitim upalnim stanjima te bolestima poput inzulinske rezistencije, dijabetesa tipa 2, povišene razine kolesterola u krvi i bolesti srca. Naime, smatra se da je masno tkivo koje okružuje unutarnje organe za zdravlje opasnije od potkožnog masnog tkiva.
Zanemarivanje tog problema, koji se obično smatra samo estetskim, dokazano je i znanstvenim istraživanjima. U nedavno objavljenom istraživanju otkriveno je da gotovo devet od deset ispitanika nije svjesno štetnih posljedica naslaga masnog tkiva smještenog u predjelu abdomena. Istraživanje u kojem je sudjelovalo čak 12 000 Europljana pokazalo je kako većina ljudi nije svjesna da je riječ o masnom tkivu koje negativno utječe na funkciju unutarnjih organa te povećava rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Iako su mnoge mlade žene sklone očajavati nad strukom koji se ne uklapa u manekenske mjere, medicinski gledano, kod žena je obujam struka 80 cm, a kod muškaraca 94 cm "magična" granica koju ne bi trebalo prelaziti. Nešto liberalniji pristup navodi podatak od 88 cm za žene i 102 cm za muškarce, i te vrijednosti nikako ne bi trebao prelaziti opseg struka.

Mediteranska prehrana još jednom na pobjedničkom tronu

Mediteransku prehranu karakterizira visok unos jednostruko nezasićenih masnih kiselina, ponajprije iz maslina i maslinovog ulja, dnevna konzumacija voća, povrća, cjelovitih žitarica, niskomasnih mliječnih proizvoda, tjedna konzumacija ribe, mesa peradi, orašastih plodova i mahunarki, relativno nizak unos crvenog mesa te umjerena dnevna konzumacija crnog vina, uglavnom uz obroke.

Mediteranska prehrana ima dokazano blagotvorno djelovanje na metabolički sindrom. Studija koja je nedavno objavljena u časopisu Journal of the American College of Cardiology navodi da ta vrsta prehrane ima blagotvorno djelovanje i na pojedinačne komponente metaboličkog sindroma - na opseg struka, razinu HDL kolesterola i triglicerida, krvni tlak te metabolizam glukoze. Objavljena studija je meta-analiza 50 studija koje su proučavale djelovanje mediteranske prehrane, a u njima je sudjelovalo 500 000 osoba.

Mediteransku prehranu karakterizira visok unos jednostruko nezasićenih masnih kiselina, ponajprije iz maslina i maslinovog ulja, dnevna konzumacija voća, povrća, cjelovitih žitarica, niskomasnih mliječnih proizvoda, tjedna konzumacija ribe, mesa peradi, orašastih plodova i mahunarki, relativno nizak unos crvenog mesa te umjerena dnevna konzumacija crnog vina, uglavnom uz obroke.

Prema autorima meta-analize, mediteranska prehrana je jedan od načina prehrane o kojem se najviše zna i koji je najviše proučavan, a koji je dokazano povezan sa smanjenjem smrtnosti zbog različitih uzroka te igra važnu ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, pretilosti i nekih oblika karcinoma. Dodatno, ima povoljno djelovanje na abdominalnu pretilost, lipidni profil i metabolizam glukoze. Mediteranska prehrana, a posebice maslinovo ulje, voće i povrće, žitarice i riba, pružaju značajno antioksidativno i protuupalno djelovanje koje u velikoj mjeri pridonose očuvanju zdravlja.

Bifidobakterije vs. metabolički sindrom

Rezultati novog istraživanja, sa Zdravstveno-istraživačkog instituta u Toulouseu, indiciraju važnost probiotika u borbi protiv metaboličkog sindroma. Nizom dokaza da crijevna mikroflora ima važnu ulogu u (regulaciji) pretilosti, probija se i saznanje da bakterija Bifidobacterium lactis B420 može ublažiti neželjene učinke prehrane bogate zasićenim mastima.
Mehanizam djelovanja B420 ostvaruje se putem redukcije pro-upalne molekule - LPS (lipopolisaharida) u plazmi, odnosno njezina oslobađanja iz crijeva u krv. Blokiranjem tog procesa poboljšava se metabolizam glukoze, odnosno normalizira se izlučivanje inzulina.

Pacijenti s metaboličkim sindromom mogu imati koristi od vitamina D

Niska razina vitamina D (manja od 20 mg/ml) utvrđena je kod čak 30% pacijenata u usporedbi s kontrolnom skupinom gdje je deficit utvrđen kod njih 8%.

Rezultati studije u kojoj su sudjelovale odrasle osobe s metaboličkim sindromom no bez dijagnosticiranog dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti, upozorili su na visoku prevalenciju niske razine vitamina D kod pacijenata s metaboličkim sindromom.

Niska razina vitamina D (manja od 20 mg/ml) utvrđena je kod čak 30% pacijenata u usporedbi s kontrolnom skupinom gdje je deficit utvrđen kod njih 8%. Dodatno, razine vitamina D u serumu bile su obrnuto povezane s razinom glukoze nakon gladovanja, funkcijom β-stanica te rezistencijom na inzulin.

Autori studije smatraju da bi buduće studije vezane za istu tematiku mogle uputiti i na pozitivnu vezu između dodatnog uzimanja vitamina D te rizika od dijabetesa kao i priskrbiti vitaminu D potvrdu za upotrebu kod visokorizičnih pacijenata s metaboličkim sindromom.

VEZANI SADRŽAJ > <