x
x

Cijepljenje i mediji - jesu li novinari grobari imunizacije?

  03.12.2011.

Cijepljenje, donedavno neprikosnovena zaštita od nerijetko smrtonosnih bolesti, postalo je dijelom upitno i sve je više onih koji ne vjeruju u cijepljenje. Naravno, svi se pitaju gdje je pukla ljubav između zdravlja i bolesti i tko je kriv što se na cjepivo sve više gleda kao na mogući izvor zdravstvenih nevolja.

Cijepljenje i mediji - jesu li novinari grobari imunizacije?

Kako većina spoznaja za širu javnost ipak dolazi iz medija, bez obzira radi li se o pisanim ili elektroničkim odnosno Interentu, čak i liječnici nerijetko glavnog krivca u smanjenoj popularnosti cjepiva vide upravo u novinarima. Optužuju novine za senzacionalizam, za naglašavanje loših strana cijepljenja, za izvlačenje priče iz globalnog konteksta koristi...
No, je li odgovor toliko jednostavan? Jesu li mediji zaista jedini krivci? Tko je u gubitku, a tko u dobitku nakon njihova pisanja?
To je samo dio pitanja koja traže odgovore želi li se objektivno sagledati problem. Naime, cijepljenje je nepobitno pokazalo svoju dobru stranu u razvijenom svijetu jer neke su bolesti danas gotovo zaboravljene. Za neke mnogi čuju tek kad trebaju cijepiti djecu. Gotovo su izostale tipične vrtićke ili školske epidemije zaraznih bolesti...
Pa tko je onda zakuhao priču o nedjelotvornosti, o mogućoj šteti, o lošim stranama cijepljenja?
Ponizno ću reći u velikoj mjeri mediji. No, jesu li to učinili bez "pomoći" sa strane? Ne! Jesu li zapravo glavni izvor za svaku "senzacionalističku" priču koju plasiraju novinari na temu cijepljenja upravo liječnici? Jesu! Mogu li proizvođači cjepiva ostati nevini? Ne mogu!
Zaboravlja se da su negativne priče o cijepljenju u Hrvatskoj zaredale otvaranjem međusobnog rata različitih proizvođača cjepiva koji su svaki za sebe tvrdili da su najbolji. U tu su se priču uključili i liječnici pa su onda novinari citirali pojedine od njih zajedno s "nuspojavama koje mogu biti opasne"! Nastala je situacija u kojoj laik ne zna kome vjerovati. Pet u jedan, šest u jedan, deset u jedan, jedno po jedno? Koje cjepivo izabrati, gdje se cijepiti? Roditelji su naravno zbunjeni i svatko stvara i izabire priču kojoj u pojedinoj situaciji najviše vjeruje.
Jedan od primjera globalne promjene stava o cijepljenju je i saga o cjepivu protiv gripe kojem su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), lokalni liječnici i državna administracija nanijeli višegodišnju štetu htjeli to priznati ili ne. Uostalom cijepila sam se protiv gripe petnaestak godina. Nakon prevare SZO-a sa proglašavanjem pandemije odustala sam. S pravom? Ne znam, ali činjenica je da nisam više sigurna da je cijepljenje dobra opcija barem kad se radi o gripi!

Goranka Jureško
Jutarnji list

Predavanje održano na Simpoziju: Kontroverze u cijepljenju, studeni, 2011.

 

 

VEZANI SADRŽAJ > <